După contestaţii, procentul de promovabilitate la Bacalaureat a crescut, iar Colegiul Naţional „Elena Cuza” a ajuns pe primul loc

0
417

elena cuzaS-au finalizat verificările contestaţiilor depuse de candidaţii care au participat, în sesiunea iunie-iulie, la susţinerea examenului de Bacalaureat 2016. În judeţul Dolj, procentul de promovabilitate a crescut, undeva la 67%, unul care accentuează trendul crescător al ultimilor ani, iar ierarhia s-a modificat, în ceea ce priveşte instituţiile liceale. Colegiul Naţional „Elena Cuza” a depăşit rivalele, ambele cu o istorie plină de rezultate, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” şi Colegiul Naţional „Carol I”.

 Contestaţiile depuse de candidaţi au fost, în această sesiune, de 1.670. Nu toate au avut câştig de cauză. „În urma recorectărilor, au promovat alţi 91 de candidaţi. În beneficiul contestatarului s-au soluţionat 649 de lucrări, iar în dezavantaj – 151, restul fiind respinse. Diferenţa între notări a fost de maximum două puncte, iar procentajul final de promovabilitate a fost de 66,54 %”, a declarat prof.  Lavinia Elena Craioveanu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi preşedinte al Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

Unii codaşi, alţii fruntaşi

Într-un asemenea concurs, este nevoie şi de o ierarhie, pe care v-o prezentăm: primul loc, conform procentajului, aproape la „foto-finish” este Colegiul Naţional „Elena Cuza” (99,62%), cu 99,58% fiind clasat Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, iar cea de-a treia treaptă a podiumului este ocupată de Colegiul Naţional „Carol I”. Ultimele două locuri din „Top 5” sunt destinate Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” (94,4%) şi Liceului Adventist (90,32%).

Conform datelor finale, s-au înregistrat 260 de note maxime, la diverse probe, un singur „zece” rămânând cel al Georgianei Mateescu, absolventă a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”. După recorectarea lucrărilor, cei mai mulţi beneficiari au fost de la Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Craiova (13), Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu” din Filiaşi (10) şi Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu” din Craiova (10). În plus, cele mai multe teze soluţionate au fost la Limba română (258), iar în minus la Matematică (28). Cele mai multe note maxime au fost obţinute la Istorie (65), Matematică (60), Logică (47) şi Anatomie (24). De asemenea, s-au înregistrat 662 de note pe intervalul 9,00 – 9,99, iar din cei peste 4.000 de candidaţi, 772 au provenit din promoţiile anterioare.

Dar, ca la orice competiţie, există şi codaşi: Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian” din Malu Mare şi Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova, cu 0% (este adevărat, şi candidaţii au fost puţini – cinci, respectiv şase), Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Craiova (11,54%), Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel” din Băileşti (14,29%), Liceul Tehnologic Auto din Craiova (16,67%).rezultat

Concluzii şi speranţe

S-a terminat prima sesiune la Bacalaureat şi, ca la orice examen, trebuie şi câteva concluzii. «Am luat decizia ca, la Malu Mare, în anul şcolar 2016/2017 să  nu mai avem în plan cursuri liceale de zi, mergând numai pe forma „profesională”. La „Beethoven” este, aşa cum se ştie, o situaţie specială. Acum, când vedem aproximativ 4% creşterea, faţă de 2015, a promovabilităţii, şi coroborând cu rezultatele ultimilor ani ne dăm seama că s-a muncit bine în învăţământul din Dolj, iar trendul ascendent, unul verificabil, sperăm să se păstreze şi în viitor. Îi felicit pe toţi cei care au promovat şi ne dorim ca tinerii care vin în ultima clasă de învăţământ liceal să depăşească performanţele celor dinaintea lor. Întregul examen a avut parte de o organizare foarte bună, singura nemulţumire fiind legată de cei zece eliminaţi, care, timp de două sesiuni, nu mai au voie să susţină Bacalaureatul. Regretul este cu atât mai mare cu cât cei mai mulţi dintre ei promovaseră celelalte probe, dar, în condiţiile actuale, rezultatele vor fi anulate şi o vor lua de la început», a mai precizat Lavinia Elena Craioveanu.