“Dublă” Koljic, Ştiinţa câştigă în prelungiri

0
682

Universitatea Craiova – Astra Giurgiu 2-1

Au marcat: Koljic 60, 90+1 / Baicu 71.

Stadion: „Ion Oblemenco”, fără spectatori.

Universitatea: Pigliacelli 4 – Vlădoiu 4 (46 Vătăjelu) 5, Bălaşa 5, Acka 5, Bancu 4 – cpt. – Mateiu 4 (83 Ivanov), Nistor 5 (77 Gustavo) 4, Cicâldău 5 – Ivan 2 (69 Bărbuţ) 4, Koljic 7, Mihăilă 5 (83 Baiaram) 7. Antrenor: Cristiano Bergodi. Rezerve: L. Popescu – Mitran, Cosic, Qaka.

Astra: Lazar – Graovac, Tamaş – cpt., Dima, Radunovic – Simion (69 Seto), Crepulja – Ioniţă (53 Fatai), Răduţ (90+2 Dandea), V. Gheorghe (69 Baicu) – Stahl (69 Balaure). Antrenor: Bogdan Andone. Rezerve: Bolboaşă –David Bruno, Budescu.

Arbitru: Radu Petrescu – Adrian Ghinguleac, Florin Danşa. Rezervă: Rareş Vidican.

Observator: Laszlo Sajtos.

La asistenţele înregistrate pe arenele din Liga I, Craiova pare singura cu adevărat afectată de măsurile anti-pandemie. De-a lungul timpului, oltenii au mai avut stadionul închis, dar de obicei s-au refugiat în alte locuri din Oltenia. Chiar şi pentru 5 meciuri la rând, în 1997, când  arbitrul Vădana a făcut praf un meci cu Sportul, iar poporul oltean fanatic a declanşat o revoluţie la stadion, care a continuat pe străzile Băniei. Bariere s-au ridicat din interior, de către patronii echipei. Neţoiu a impus preţuri prohibitive la bilete, acum aproape două decenii, iar Mititelu a deschis stadionul numai pentru cunoscuţi, la meciul său de adio în Liga I. Pe noua arenă, UEFA a pus interdicţie anul trecut, la meciul cu AEK Atena, dar copiii au avut totuşi acces, creând un ambient plăcut. De această dată, explozivii suporteri olteni au fost ţinuţi departe de arenă de măsurile anti-COVID 19, însă la Craiova fotbalul jucat astfel chiar parcă nu are rost. Arena „Ion Oblemenco” a arătat ciudat nepopulată, cu pozele fanilor expuse pe tabelă, cu scandările difuzate la staţia de amplificare, un decor desprins dintr-un scenariu SF. „Cea mai frumoasă poveste de iubire dintre oameni şi fotbal”, aşa cum le place oltenilor să-şi catalogheze echipa, nu are farmec în astfel de condiţii, fără un element esenţial.

În ziua în care s-au împlinit 46 de ani când Ştiinţa câştiga primul său titlu, epigonii „Tunarului” Oblemenco încercau să dea senzaţia că pot să câştige al cincilea campionat din istoria Universităţii. Ajuns la o echipă cu tifoserie precum cele din ţara sa natală, Bergodi nu-şi imagina un debut cu tribunele goale, dar s-a mulţumit că-l poate avea, în sfârşit, deoarece meciul cu Botoşaniul s-a amânat cu nici 24 de ore înainte de start. Contra Astrei, italianul trimis în teren unsprezecele clasic, însă Bogdan Andone a răspuns surprinzător, cu o echipă inedită, din care Alibec şi Budescu lipseau, primul nefiind nici pe foaia de joc. Prima ocazie am văzut-o în minutul 10, când Mihăilă n-a anticipat traierctoria unei centrări cu gazonul, deşi marcase dintr-o fază asemănătoare în debutul play-off-ului, cu Mediaşul. Craiova s-a „chitit” pe adversar, dar la şutul lui Koljic s-a opus portarul, iar la capul lui Acka s-a opus bara. Oaspeţii au ripostat îndeosebi prin şarjele lui Vali Gheorghe şi nu s-au agăţat îndeajuns de faza din minutul 31, când Ivan l-a faultat în careu pe Stahl. De altfel, Andrei Ivan a fost cel mai slab de pe teren în prima parte, inutil în atac şi total neinspirat pe faza defensivă. Surprinzătoare a fost titularizarea sa, în condiţiile în care Bărbuţ şi Gustavo au arătat o formă bună în amicale.

De la vestiare, gazdele au ieşit cu gândul de a tranşa totuşi disputa, altfel nu mai puteau vorbi de lupta la titlu. La o centrare bună, Cicâldău a reluat modest, în nota evoluţiei. Ivan a avut noroc că nu au fost suporteri la stadion, fiindcă evoluţia sa a fost sub orice critică, la fel ca reluările la cele două şanse care i s-au ivit în decursul unui minut. La o oră de joc a venit şi golul, de la Koljic, care a profitat de un assist al lui Cicâldău şi de plasamentul lui Tamaş, care l-a scos din ofsaid pe atacantul bosniac. Imediat, Mihăilă îşi putea desprinde echipa, dar n-a prins poarta, deşi era în unghiul potrivit de şut. Deşi părea debusolată, Astra a a renăscut după schimbările făcute din tribună de Bogdan Andone. Baicu, cel care marca pentru Craiova în Europa League contra lui Leipzig, i-a năucit pe Bancu şi pe Pigliacelli cu pătrunderea şi şutul violent la colţul scurt. Craiova n-a mai avut inspiraţie nici măcar să construiască, dar a reuşit să câştige tot pe inspiraţia unui junior venit de pe bancă. Baiaram a luat o acţiune pe cont propriu în stânga şi l-a servit ideal pe Koljic, care a făcut dubla şi imediat i-a mulţumit puştiului care ţine Craiova în lupta pentru titlu cel puţin încă 4 zile.

 

 

 

 

prosport.ro