Teatrul Național din Craiova închide stagiunea cu un nou spectacol și o va redeschide, la toamnă, tot cu o premieră

0
496

Ultima premieră din stagiunea 2017-2018 a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, cea de-a noua, se va juca cu casa închisă pe 20 și 21 iunie 2018, de la ora 19.00. „Bătrânul și eutanasierul”, de Ionel Bușe – piesă câștigătoare a unui concurs internațional de dramaturgie – tratează o problemă a lumii contemporane: moartea asistată, la care se adaugă teme complementare ce privesc alteritatea (etnică, religioasă, sexuală). Spectacolul, în regia și scenografia lui Vlad Drăgulescu, va putea fi revăzut la toamnă, în noua stagiune a instituției. Aceasta se va deschide tot cu o premieră: „Ajax. Eseu despre demență” în regia lui Mihai Măniuțiu (20 și 21 septembrie 2018), unul dintre cei mai importanți creatori români de teatru.

„Bătrânul și eutanasierul”, de Ionel Bușe, este piesa câștigătoare a Concursului internațional de dramaturgie Craiova Drama 2015, organizat de Universitatea din Craiova și Teatrul Național „Marin Sorescu”, fiind selectată din 68 de texte (63 în limba română, 3 în engleză, 2 în franceză) semnate de 47 de autori din Azerbaidjan, Franța, Republica Moldova și România.

«Concursul a venit într-un moment în care țineam cursul de Estetica artei spectacolului cu studenții de la Departamentul de Teatru al Universității din Craiova. Atunci am finalizat una dintre piese, care respecta tematica impusă. Faptul că a fost câștigătoare și urma să fie jucată mi-a dat și încredere în mine să termin și celelalte piese, care vor apărea în volum, la Editura Eikon. Acesta se intitulează chiar „Bătrânul și eutanasierul” și mai cuprinde alte trei texte, toate tratând probleme ale lumii contemporane. Una este o piesă istorică, dedicată Centenarului Marii Uniri, alta este o comedie care privește excesul de idei feministe, iar cea de-a treia este povestea unui soldat care vine mutilat din Afganistan», a precizat Ionel Bușe, care debutează, astfel, în volum, ca dramaturg. Lansarea va avea loc joi, 21 iunie, ora 17.30 – înainte de spectacol.

„Bătrânul și eutanasierul”, explică Ionel Bușe, tratează o problemă a lumii contemporane: moartea asistată, la care se adaugă teme complementare ce privesc alteritatea (etnică, religioasă,  sexuală etc.). Acestea sunt mai cu seamă pre-textul. Textul piesei se dorește o reflecție filosofică prin întrebările pe care le ridică despre timp și moarte. „Am avut ideea de a aduce în scenă problema alterității, așa cum este ea la noi, adică să decupez din realitatea românească, cu prejudecățile, cu discriminările noastre, cu gândirea noastră de un anumit fel. Apoi i-am dat un substrat filosofic, vorbind despre problema timpului și a morții, care se regăsește în diverse simboluri – din Cina cea de taină, din diverse alte culturi, din cultura populară românească”, a mai spus autorul, ieri, în cadrul unei conferințe de presă organizate de Teatrul Național din Craiova. 

Spectacolul îi are în distribuție pe actorii Constantin Cicort, Gabriela Baciu, Nicolae Vicol, Alina Mangra, Eugen Titu, Angel Rababoc și Costinela Ungureanu, cărora li se alătură Shey Woo Kiba-Amri, din Camerun. Regia și scenografia îi aparțin lui Vlad Drăgulescu. „M-am bucurat foarte mult să mă întâlnesc cu textul lui Ionel Bușe, pentru că tot ceea ce autorul a adus în el rezonează cu ceea ce gândesc și simt eu în momentul de față. E vorba despre rasism, inegalitate de șanse și multe alte probleme cu care nu ne confruntăm doar în Europa de Est. Mai mult decât atât, am folosit acest text ca un prilej de a stabili un dialog, o punte de comunicare, pentru că avem în România un hău între două generații, între două sisteme, între două tipuri de mentalități. Cumva, această montare este și un apel la dialog, la a ne asculta mai mult unii pe ceilalți și a încerca să construim o punte”, a declarat Drăgulescu.

Profesor universitar de Filozofie la Facultatea de Drept a Universității din Craiova, Ionel Bușe este și un apreciat scriitor, eseist, prozator, iar în ultimii ani s-a dedicat scrierii dramaturgiei. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A debutat în volum ca prozator la Editura Alfa Pres, Cluj-Napoca, 2010, cu „Ultima vară cu Eniki și alte povestiri”, pentru care a primit Premiul USR Craiova (2011) și Premiul Revistei „Scrisul Românesc”.

 

Stagiunea artistică 2017-2018 a Teatrului Național „Marin Sorescu” se încheie, oficial, cu cele două reprezentații ale spectacolului în premieră „Bătrânul și eutanasierul”, din 20 și 21 iunie, însă activitatea instituției continuă până în iulie. Patru reprezentații cu cel de-al doilea spectacol din cadrul proiectului „Reacţie Urbană” – „Azi sau mâine?” – sunt anunțate pentru 23, 24, 25 şi 26 iunie, de la ora 20.00.

În perioada 27-30 iunie va avea loc cea de-a II-a ediție a Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori „Theater Networking Talents”, adresat regizorilor de teatru absolvenți în anul universitar 2018, studenților regizori din ultimul an de studiu (anul III – licență, anul II – master) ai facultăților de teatru din România, Bulgaria, Serbia și Ungaria. Festivalul este organizat, sub formă de competiție, de Naționalul craiovean în parteneriat cu Universitatea din Craiova – Departamentul de Arte, UNITER, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) București.

De asemenea, între 9 și 26 iulie 2018, în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București, se va desfășura un camping de dans contemporan, participanții selectați urmând să lucreze cu mentori din București și Berlin-Germania. Finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), acesta își propune să ofere, prin intermediul unei tabere de vară, ateliere de practică și teorie coregrafilor care au la activ minimum două creații personale.

Ionel Buşe
Vlad Drăgulescu