Moţiunea “România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”, citită în plenul comun

0
187

Moţiunea de cenzură a fost citită ieri, în plenul comun fiind semnată de 222 de parlamentari şi va fi votată miercuri la ora 11:00. Pe de altă parte, senatorii PNL, USR, UDMR şi PMP din Biroul Permanent nu s-au prezentat la şedinţă, care s-a desfăşurat doar cu prezenţa parlamentarilor puterii. Membrii USR din BP au venit la Parlament, dar au rămas în faţa sălii. 

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea (S) si Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, se reintorc in Parlament, marti 9 Mai 2017, dupa ce l-au condus pe presedintele Klaus Iohannis (nu se afla in imagine), la finalul discursului sustinut de seful statului cu ocazia Zilei Europei, in fata plenului reunit al celor doua camere. ANDREEA ALEXANDRU/MEDIAFAX FOTO
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea (S) si Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, se reintorc in Parlament, marti 9 Mai 2017, dupa ce l-au condus pe presedintele Klaus Iohannis (nu se afla in imagine), la finalul discursului sustinut de seful statului cu ocazia Zilei Europei, in fata plenului reunit al celor doua camere. ANDREEA ALEXANDRU/MEDIAFAX FOTO

“România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor” este numele moţiunii de cenzură care a fost citită ieri în plenul Parlamentului împotriva Guvernului Grideanu.

          Potrivit textului moţiunii de cenzură, “La cinci luni de la instalarea Guvernului condus de domnul Sorin Grindeanu, partidele coaliţiei majoritare, în cadrul forurilor statutare de conducere au analizat, au dezbatut şi au evaluat stadiul îndeplinirii măsurilor programate pentru perioada de referinţă scursă de la învestirea Guvernului şi au decis retragerea sprijinului politic acordat prim-ministrului Sorin Grindeanu şi echipei guvernamentale. În urma deciziei de retragere a sprijinului politic, 25 din cei 27 de membri ai Guvernului şi-au prezentat demisiile din funcţii, înţelegând corect responsabiltatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”.

             Liderii coaliţiei de guvernare precizează modalitatea în care Executivul a fost învestit şi situaţia în care s-a ajuns. “Dovedind dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor statului, imaturitate şi iresponsabilitate politică, primul- ministru şi unul dintre miniştri, în loc să respecte votul de învestitură şi încrederea acordată de Parlament, au înţeles că guvernarea se poate exercita şi în nume personal, că dispoziţiile constituţionale şi legale sunt facultative şi că pot sfida votul acordat de cetăţeni şi democraţia. Doi din cei 27 de membri ai Guvernului, trecuţi voluntari sub comanda unui deputat/înalt funcţionar public, îşi împart posturi ministeriale şi lansează atacuri ridicole în toate direcţiile, oferind o nedorită şi halucinantă caricaturizare a actului de guvernare”, arată textul moţiunii.

            Totodată, liderii coaliţiei îşi pun şi câteva întrebări legate de legitimitatea actualului Guvern şi posibilitatea ca acesta să pună în aplicare măsurile promise prin program. “”Guvernul” Ponta-Grindeanu-Jianu nu reuşeşte altceva decât să demostreze că există politicieni care şi-au pierdut iremediabil busola bunului-simţ, onoarea şi demitatea, confirmând, odată în plus, justeţea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD şi ALDE. Întrebări de bun simţ elementar sunt rostite astăzi de orice cetăţen onest: Este Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu, guvernul legitim învestit de Parlament în 4 ianuarie 2017? Poate Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu să pună în aplicare programul de guvernare aprobat de Parlament la 4 ianuarie 2017? Există susţinere în Parlamentul României pentru Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu? Este constituţional Guvernul actual? Reprezintă Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu votul exprimat de cetăţenii români la alegerile din 11 decembrie 2016? Evident, răspunsul pentru aceste întrebări legitime este NU”, se mai precizează în document.