Maradona, politica în crampoane

0
134

Un nou film documentar, realizat de cineastul britanic, Asif Kapadia, după cel realizat în 2008 de Emir Kusturica, dedicat starului mondial al fotbalului, Diego Maradona, va fi prezentat astăzi, 19 mai, la Festivalul de la Cannes.

 

În prezent, antrenor al echipei mexicane Dorados de Sinaloa, sancționat de federația de specialitate pentru „lipsă de neutralitate politică și religioasă, impuse de codul etic al instanței sportive”, Diego Maradona rămâne intens mediatizat. La 31 martie a.c., în cursul unei conferințe de presă, organizate după un meci al echipei sale, Dorados, argentinianul a dedicat triumful lui Nicolas Maduro (președintele Venezuelei) și tuturor venezuelenilor care suferă.

Nu era primul gest în favoarea controversatului Maduro. La începutul anului, pe rețeaua de socializare, a publicat mesaje de susținere pentru șeful de stat venezuelean, contestat de Juan Guaido, autoproclamat președinte ad interim, cu binecuvântarea Washingtonului. În campania electorală președențială, din luna mai anul trecut, fostul numărul 10 argentinian a participat la un meting al lui Maduro, la Caracas, și s-a prezentat în tribună drept „soldatul său”.

Diego Maradona nu a încetat niciodată să etaleze simpatii pentru socialismul latino-american. S-a întâlnit, în mai multe rânduri, cu Hugo Chavez, fondatorul revoluției bolivariene. A fost prieten bun cu Evo Morales, Fidel Castro, mai ales, la ale cărui funeralii de la Havana a fost prezent. Interesant este un fapt: dacă la ultimele alegeri prezidențiale din Brazilia, jucători cunoscuți – Neymar, Ronaldinho, Rivaldo, Cafu, etc. – l-au susținut deschis pe Jair Borsonaro, ales președinte la 28 octombrie 2018, Diego Maradona a rămas atașat ex-președintelui socialist, Luis Inacio Lula da Silva, arestat pentru corupție, după un proces controversat. Astăzi, 19 mai 2019, Diego Maradona va fi prezent la Festivalul de la Cannes, unde va fi proiectat filmul documentar consacrat anilor petrecuți la AC Napoli.