Şase militari americani au fost medaliaţi de Statul Major General Român

0
435

În baza militară din Kandahar, Afganistan, a avut loc recent ceremonia de acordare a Emblemei de Onoare a Statului Major General Român pentru şase militari americani din cadrul Unităţi Medicale Multinaţionale NATO din Kandahar. Aceste distincţii au fost oferite de şeful Statului Major General Român, generalul locotenent Ştefan Dănilă, cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenţei din România, în semn de apreciere a profesionalismului şi a serviciului remarcabil adus militarilor români participanţi la operaţiunea ISAF.

„Cei şase militari americani au depus eforturi deosebite în asigurarea sprijinului medical pentru militarii români din cadrul Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri, răniţi în evenimentul din 30 martie 2014, petrecut pe autostrada A1 din provincia Zabul, Afganistan. În acel eveniment un militar român şi-a pierdut viaţa, slt.(pm) Claudiu Vulpoiu, iar alţi cinci au fost răniţi. Pentru devotamentul şi dăruirea de care au dat dovadă, sergent major Mathew Hamilton, locotenent comandor Sean Conley, locotenent comandor Ashley Humphries, locotenent comandor Daniel Grabo, comandor Eric Peterson şi comandor Josh Tobin au fost decoraţi cu Emblema de Onoare a Statului Major General Român”, a precizat lt.col. Oliver Anghel, într-un comunicat de presă.

Distincţiile au fost înmânate la acest eveniment de seniorul naţional reprezentativ pentru România în Afganistan, colonelul Marian Botea, şi de comandantul Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri”, locotenent colonelul Cătălin Jianu. La acest eveniment au fost prezenţi locţiitorul comandantului Comandamentului Regional de Sud din Kandahar, generalul de brigadă James Rainey, comandantul bazei militare din Kandahar, generalul de brigadă Michael Fantini, precum şi comandantul Unităţi Medicale Multinaţionale NATO din Kandahar, colonelul Mary E. Neill.

 

Colonelul Mary E. Neill: „Am deosebita onoare să accept astăzi acest certificat de apreciere din partea Ministerului Apărării Naţionale din România în numele bărbaţilor şi femeilor din cadrul Unităţi Medicale Multinaţionale NATO – ROL 3. Nouă ne este încredinţată o nobilă misiune, aceea de a salva vieţile, de a le proteja şi de a le îndruma. Vorbesc în numele întregului grup medical din cadrul acestei facilităţi medicale şi subliniez că este o mare onoare să fiu alături de militarii americani, cât şi de forţele coaliţiei ce fac parte din misiunea ISAF”.