Fost angajat MApN, condamnat definitiv pentru trafic de influență

0
74

Craioveanul Nicolae Şuleapă, fost angajat în cadrul MapN, condamnat în 2012 la doi ani şi şase luni de închisoare pentru trafic de influenţă, a fost încarcerat, la sfârșitul săptămânii, în arestul IPJ Dolj, după ce a fost condamnat definitiv într-un nou dosar, pentru aceeași infracțiune. Judecătorii Curții de Apel Craiova i-au respins bărbatului apelul declarat împotriva sentinței prin care Tribunalul Dolj i-a contopit pedepsele, dispunând ca inculpatul să execute pedeapsa finală de 2 ani și 6 luni închisoare. Craioveanul promitea că poate „aranja”, în schimbul unor sume de bani, admiterea unor tineri în școli de subofițeri din cadrul MAI și fusese eliberat condiționat anul trecut.

Magistrații Curții de Apel Craiova au respins, ca nefondat, apelul declarat de craioveanul Nicolae Șuleapă împotriva sentinței din 12 noiembrie 2013 a Tribunalului Dolj prin care a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență. Hotărârea a fost pronunțată vineri, 16 mai a.c., și este definitivă, astfel că polițiștii Secției 5 Craiova l-au prins pe bărbat și l-au introdus în arest, urmând să fie transferat în penitenciar pentru ispășirea pedepsei.

Reamintim că Nicolae Şuleapă, de 63 de ani, din Craiova, a ajuns după gratii la începutul lunii mai 2012, în urma unei acţiuni a ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) sub coordonarea procurorului desemnat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi cu sprijinul SRI Dolj. Potrivit anchetatorilor, un bărbat din Băileşti l-a denunţat pe Şuleapă că i-a cerut bani, promiţându-i că îi va aranja să fie admis la una din şcolile de subofiţeri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, denunţătorul dorindu-şi să devină jandarm sau agent de penitenciar. Acesta îi dăduse, în cursul anului 2011, 11.000 de lei lui Nicolae Şuleapă şi, după luni întregi de aşteptare, s-a gândit că cel mai bine ar fi să-l denunţe pe bărbat, ca să-şi recupereze măcar banii. Numai că, la începutul lunii mai 2012, Şuleapă a luat din nou legătura cu tânărul dornic să ajungă agent şi i-a spus că poate să-l ajute să intre la Şcoala de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare de la Târgu Ocna, dacă îi mai dă bani, „preţul” total al admiterii fiind de 4.000 de euro.

Trebuia astfel achitată diferenţa, lucru cu care denunţătorul a fost de acord. Cei doi s-au întâlnit în Craioviţa Nouă, denunţătorul i-a dat lui Şuleapă 5.000 de lei, însă banii fuseseră marcaţi criminalistic, astfel că echipa operativă a intervenit, l-a reţinut pe bărbat şi l-a dus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, unde a fost reținut, apoi arestat preventiv. Şuleapă a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, iar judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa pe 28 iunie 2012, bărbatul fiind condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, instanţa dispunând și confiscarea sumei de 16.000 lei de la inculpat. Șuleapă a pierdut și apelul, la Curtea de Apel Craiova și nu a mai făcut recurs, sentința rămânând definitivă.

Al doilea dosar, în februarie anul trecut

Între timp, în februarie 2013, Nicolae Şuleapă a fost trimis în judecată într-un alt dosar de trafic de influenţă. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, acest dosar a fost disjuns din primul, pentru că alte două persoane păgubite erau plecate în străinătate în momentul anchetei. După întoarcerea acestora în ţară, procurorii au stabilit că i-au dat inculpatului 8.400 de lei în schimbul promisiunii că le va aranja admiterea la Şcoala de Agenţi de Penitenciare. În acest dosar, marți, 12 noiembrie a.c. Șuleapă a fost din nou condamnat. Tribunalul Dolj l-a condamnat la 2 ani de închisoare, însă a contopit pedeapsa cu cea din 2012, din care s-a scăzut perioada executată deja. Inculpatul a declarat apel, însă l-a pierdut acum, ajungând din nou în spatele gratiilor. Bărbatul a fost ridicat de polițiști, vineri, de la domiciliu, întrucât pe 20 martie 2013 fusese eliberat condiţionat din puşcărie printr-o hotărâre a Judecătoriei Drobeta Tr. Severin.