Peste 300 de profesori au protestat în Capitală

0
113

Peste 300 de profesori au protestat, ieri, în Bucureşti în faţa Guvernului, cerând majorarea salariilor, 6 % din PIB pentru Educaţie dar şi măsuri împotriva violenţei faţă de profesori, sindicaliştii depunând la Guvern şi o listă de nemulţumiri.

         Peste 300 de profesori sindicalişti din toate colţurile ţării au venit, ieri, să protesteze în faţa Guvernului. Aceştia au venit cu bannere şi cu pancarte pe care scrie “Una este să fii salariat, alta e să fii slugă. Nu facem decât să ne apărăm demnitatea”, “Vrem majorarea cu 50% a salariilor profesorilor”. Totodată, profesorii adunaţi în Piaţa Victoriei din Capitală au scandat “ruşine, ruşine, ruşine să vă fie, 6% din PIB domnul prim-ministru, asta vă cerem, să respectaţi legea, domnule prim-ministru”.

           Profesorii au cerut majorări salariale, 6 % din PIB pentru Educaţie dar şi măsuri împotriva violenţei faţă de profesori. “Sunt de 20 de ani în sistem, este o pasiune pentru mine meseria asta, dar în acelaşi timp abia ne descurcăm cu salariile. Cu 20 de ani de experienţăun educator are cel mult 1.500 de lei pe lună, salariul reprezintă demnitatea noastră” a declarat educatoarea Nicoleta Postea, pentru MEDIAFAX.

          Constantin Stan a declarat că “un guvern de tehnocraţi, nu ar trebui să se comporte ca un guvern de politicieni”. “Sunt probleme cu decontul navetei, cu şcolile din mediul rural, cu primăriile, guvernanţii se învârt în cerc” “Sunt probleme mari cu decontul navetei pentru profesori, şcoala ar trebui să asigure cazare pentru cadrele didactice care vin să predea la sat, cu bani de la primărie, dar nu fac asta, le e frică să ceară bani” a povestit profesorul de educaţie fizică, Aurel Crăciun pentru MEDIAFAX:

  O delegaţie a profesorilor a intrat în Guvern pentru jumătate de oră. “Am depus o listă de nemulţumiri, da nu ne-a invitat nimeni la discuţii”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Simion Hăncescu preşedinteţe Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat că sute de profesori vor protesta şi astăzi între orele 15:00 – 17:00, în faţa Guvernului.

          De asemenea, sindicaliştii au cerut de săptămâna trecută, demisia Guvernului Cioloş din cauza proiectului de ordonanţa privind legea salarizării şi au anunţat proteste luni şi marţi, în faţa Guvernului. „Cu o asemenea glumă proastă de proiect de ordonanţă, Guvernul ar trebui să plece. Mie nu-mi vine să cred că s-au gândit la o asemenea variantă, să propună salarii pentru învăţători cu 800 de lei mai mici. Un învăţător are maximum 2.700 de lei, dacă trece acest OUG, ar avea maximum 1.900 de lei. Deja e agitaţie maximă în sistem. Cei care vor veni în sistem ar urma să aibă salarii şi mai mici decât sunt acum. Chiar dacă vor retrage ordonanţa, problema de fond rămâne, nu şi-au onorat angajamentele pe care le-au luat, rămâne problema legii salarizării”, a spus Hăncescu, zilele trecute.