Spitalele asigură doar „urgenţele” de Paşte

0
122

În zilele de Paşte, doljenii care au nevoie de îngrijiri medicale se pot adresa serviciilor de primiri urgenţe şi camerelor de gardă ale spitalelor. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au anunţat că în perioada 19-21 aprilie a.c. unităţile sanitare au program de zile libere, asigurând doar urgenţele.

În aceste zile de sărbătoare vor funcţiona non-stop Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Clinic Municipal Filantropia din Craiova, Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Craiova şi Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova. Nu însă şi policlinicile acestor unităţi sanitare. De asemenea, Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD, apelabile la numărul de telefon 112, vor avea program normal de lucru.

Cabinetele de medicină de familie asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova – strada „George Enescu” nr. 76, bl. 15 (Craioviţa Nouă) şi strada „Împăratul Traian” nr. 213, bl.P4.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie între orele 8.00 şi 20.00, apelabil la numărul de telefon 0251/554.872.

Avertisment din partea medicilor

Pentru a evita o vizită neplăcută la spital, medicii craioveni avertizează că masa de Paşte nu trebuie sub nici o formă să se transforme într-un prilej de exces alimentar şi bahic. Astfel, pornind şi de la ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, medicii recomandă cumpătare, pentru a evita problemele de sănătate cum ar fi pancreatita acută, colicile biliare şi toxiinfecţiile alimentare, cel mai des întâlnite în zilele de sărbătoare.

Un consum cumpătat de produse tradiţionale şi băutură este recomandat pentru a nu trece de la masa festivă direct pe patul camerelor de gardă. Evitând excesele, mielul la tavă sau la proţap, ouăle roşii, drobul, sosurile, salatele cu maioneză, cozonacul, pasca şi vinul care nu vor lipsi de pe masa de sărbători, petrecăreţii se pot feri de problemele de sănătate cum ar fi, indigestiile, colicile abdominale, balonările, arsurile gastrice, mahmureala, pancreatitele sau, mult mai grav, decompensări ale unor afecţiuni cronice cum ar fi diabetul sau afecţiunile cardiovasculare sau digestive.

Bolnavii cronic sunt sfătuiţi să opteze pentru carne de pasăre sau de vită, fiartă sau la grătar. Aceeaşi recomandare se aplică şi în cazul cardiacilor, diabeticilor şi persoanelor cu afecţiuni digestive renale. Sarea şi condimentele – ardei iute, hrean, usturoi – trebuie consumate cu prudenţă, mai ales de persoanele cardiace. Medicii atrag însă atenţia şi în ceea priveşte consumul de alcool. Nu este indicat, spre exemplu, amestecul de băuturi, în special spirtoase.

Friptura de miel sau porc trebuie consumată în cantităţi moderate, alături de garnituri de legume: broccoli, fasole verde, varză,  salate  şi  mai puţin  cu garnituri de cartofi, orez sau paste. Alimentele prăjite (de la carne până la legume) trebuie evitate mai ales de cei care au probleme digestive fiind preferat grătarul sau friptura la tava şi legumele la grill. Dulciurile, mai ales prăjiturile cu cremă, trebuie consumate în cantităţi foarte mici sau chiar înlocuite cu  salate de fructe sau fructe proaspete.

Bolnavii trebuie să continue tratamentul

Nici dulciurile nu trebuie consumate în exces, incluzând aici tradiţionalul cozonac cu nuci sau stafide ori torturile sau prăjiturile cu cremă. Cei care optează pentru un stil de viaţă sănătos până la capăt pot înlocui fără regrete dulciurile cu fructe şi legume. Atenţie mare şi la băuturile consumate. Trebuie evitate pe cât posibil sucurile carbogazoase. Aportul de lichide trebuie să fie de minimum 2 litri pe zi. Recomandate sunt ceaiurile neîndulcite de plante, apa plată sau sucurile naturale.

Totodată, bolnavii cronic nu trebuie să întrerupă regimul recomandat de medic în această perioadă. Persoanele cu afecţiuni cunoscute vor păstra continuu legătura cu medicii curanţi pentru a evita agravarea stării de sănătate şi luarea unor măsuri profilactice suplimentare.