Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei Apele Române Jiu au desfășurat simultan 12 acțiuni de ecologizare

0
585

Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei (22 martie) Administrația Bazinală de Apă Jiu aorganizat, astăzi, 19 martie 2021, prin cele patru subunități (Dolj, Gorj, Mehedinți și Petroșani)12 acțiuni de ecologizarealeprincipalelor cursuri de apă din administrare.

Încă de la primele ore ale dimineții, angajații Apele Române Jiu s-au deplasat în punctele stabilite în prealabil a fi igienizate, acțiunea desfășurându-se atât mecanizat, cât și manual.

La nivelul județului Dolj,colegii Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj au reușit să colecteze peste 150 de metri cubi de deșeuri menajere și cca 500 de saci de pet-uri din cele cinci zone igienizate: râul Jiu, zona Bucovăț, pârâul Valea Albă, zona Bucovăț, râul Amaradia – la Troaca,pârâul Rasnic la Breasta, pârâul  Merețel, zona Predești. Cei peste 40 participanți au desfășurat acțiunea cu ajutorul unui buldoexcavator, o autobasculantă, cinci autoutilitare.

Deșeurile menajere au fost duse la Depozitul de Gunoi de la Mofleni, iar pet-urile la o firmă de reciclare.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj a igienizat râurile Tismana, Șușita, Cioiana, angajații strângând peste 400 de saci de gunoi.

La nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mehedinți a fost ecologizat malul fluviului Dunărea, în zona localității Șimian, de unde au fost colectate 500 kg de deșeuri.

Angajații Sistemului Hidrotehnic Independent Petroșani au desfășurat acțiunea de igienizare pe malul pârâului Valea de Pești și în zona Barajului cu același nume de unde au adunat 9 metri cubi de deșeuri.

Prin aceste acțiuni de igienizare organizate în același timp, angajații Apele Române Jiu au dorit să atragă un semnal de alarmă privind poluarea mediului: <<Populația să conștientizeze că a siosit timpul să înțelegem că orice gunoi aruncat la întâmplare necesită efort și timp pentru a fi colectat de alte mâini, că orice gunoi aruncat în natură înseamnă poluare, iar poluarea înseamnă efecte negative asupra vieții și a sănătății. Responsabilitate, grijă, decizie, provocare, reacție, parteneriat, atitudine,ECHIPĂ – asta am realizat astăzi>>.

La sfârșitul acțiunilor puteți vizualiza pe pagina de socializare a Administrației Bazinale de Apă Jiu: “Apele Române Jiu” ((7) Apele Romane Jiu | Facebook)întregul eveniment desfășurat pe zone și cât de frumoase sunt apele României atunci când devin curate.

“De asemenea, în aceste zile, la nivel național, vor fi organizate acțiuni educativeonline din cele mai diverse: lecții sau workshopuri on-line,ateliere online de creație și de pictură, cluburi de lectură, Zilele Porților la principalele lucrări din administrare, expoziții virtuale de desene și creații ale copiilor, dezbateri interactive și experimente cu apă online. Aceste activități vor fi integrate în cadrul campaniei dezvoltate la nivel online de către organizatorul Zilei Mondiale a Apei sub numele de ”Water2me” în care copiii sunt încurajați să vorbească despre apă și să transmită un mesaj profund având ca punct de pornire sloganul Zilei Mondiale a Apei, ”Prețuiește apa”…”, se precizează într-un comunicat de presă al ABA Jiu.