Cinci cazuri de gripă, în judeţul Dolj

0
2373

În doar o săptămână, cinci cazuri de gripă au fost confirmate în judeţul Dolj, în urma examenului de laborator: două cu virus gripal tip AH1 şi trei cu virus gripal tip B. De asemenea, s-a înregistrat un număr destul de mare de viroze respiratorii, peste 1.700 de persoane.

Direcţia de Sănătate Publică a anunţat că în judeţul Dolj s-au înregistrat 1.188 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 597 de cazuri de pneumopatii acute şi şase cazuri clinice de gripă, două în ambulator şi patru internaţi. Din acestea au  fost confirmate cu virus gripal la examenul de laborator cinci cazuri, două cu virus gripal tip AH1 şi trei cu virus gripal tip B.

Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână (1.790) este mai crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (1.681 cazuri), şi se încadrează în limitele sezonului. Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 13,35%.

Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat există dovada circulaţiei de virusuri gripale în populaţie, DSP Dolj a caracterizat săptămâna prin activitate gripală sporadică.

Vaccinarea antigripală s-a încheiat

Autorităţile sanitare au anunţat că pentru acest sezon campania de vaccinarea antigripală s-a încheiat. În total, 36.495 de persoane au beneficiat de imunizare gratuită.

În această perioadă vremea de afară favorizează apariţia unor boli intercurente, aşa numite boli de sezon, dar şi acutizarea unor boli cronice preexistente. Bolile de sezon includ guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa şi alte afecţiuni acute din sfera ORL. Ele pot surveni în orice anotimp, dar incidenta lor este crescută în acest sezon tocmai din cauza aerului rece care favorizează scăderea imunităţii locale şi generale a organismului şi creşterea circulaţiei germenilor.

În aceste condiţii, se recomandă populaţiei care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare şi instituirea unui tratament corect.

Cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne igiena personală, precum spălarea mâinilor cu apă şi săpun din abundenţă.