Penitenciarele craiovene îşi caută viitorii angajaţi

0
916

Liceenii care îşi doresc o carieră de ofiţer sau agent de penitenciar au ocazia, până pe 28 martie, să afle mai multe amănunte legate de acest domeniu. Specialiştii de la Penitenciarul Pelendava vor desfăşura o campanie de prezentare şi promovare a ofertei de şcolarizare, pentru anul 2014, în cadrul instituţiilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Craiova.

Cu această ocazie, reprezentanţii Penitenciarului Pelendava vor încerca să le explice liceenilor care sunt avantajele unei cariere de ofiţer sau agent de penitenciar. Aceştia vor fi prezenţi la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional „Carol I”, Colegiul Naţional „Elena Cuza”, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”, Liceul „Charles Laugier” şi Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate. Reprezentanţii penitenciarului vor distribui liceenilor pliante de prezentare a şcolilor care formează ofiţeri şi agenţi de penitenciare şi vor expune diverse materiale care să capteze interesul elevilor pentru această ofertă educaţională. Campania promovează înscrierea pentru locurile destinate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la cinci instituţii de învăţământ universitar, precum şi două instituţii de învăţământ postliceal din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă.

Ce instituţii de învăţământ pregătesc ofiţeri de penitenciare

Între instituţiile de învăţământ universitar incluse în oferta educaţională se numără Facultatea de Poliţie din cadrul Academiei de Poliţie care asigură, prin locurile repartizate sistemului penitenciar, formarea iniţială a ofiţerilor de penitenciare, în domeniul fundamental „Ştiinţe juridice”, prin studii universitare de licenţă în domeniul „Drept”, specializarea „Siguranţă şi ordine publică” – cursuri de zi, cu durata de 3 ani. De asemenea, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” Bucureşti organizează studii universitare de licenţă, cu durata de 3 ani, în specializările „Psihologie – informaţii” şi „Studii de securitate şi informaţii”.

Şi Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu oferă  studii de specialitate pentru formarea ofiţerilor de penitenciare în domeniile „Ştiinţe administrative” (specializarea Administraţie publică – Intendenţă) şi „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică” (specializarea Management economico-financiar, Finanţe contabilitate) – cursuri cu durata de 3 ani. Academia Tehnică Militară Bucureşti – instituţie de învăţământ tehnic superior militar – formează ofiţeri de logistică şi ofiţeri specialişti în serviciul tehnico-ingineresc. Pentru sistemul penitenciar sunt disponibile locuri în ambele facultăţi ale Academiei, mai exact Facultatea de Sisteme Electronice şi Informatice Militare (specializarea Calculatoare şi sisteme informatice pentru apărare si securitate naţională) şi Facultatea de Mecatronică şi Sisteme Integrate de Armament (specializarea Construcţii şi fortificaţii) – cursuri cu durata de 4 ani. Pe listă figurează şi Institutul Medico-Militar Bucureşti – pentru ofiţerii medici de penitenciare cu specializările medicină generală, medicină dentară şi farmacie (durată de studii – 6 ani pentru medicină generală şi medicină dentară, respectiv 5 ani pentru farmacie).

Tinerii, atraşi prin promisiunea unui loc de muncă stabil

Tinerii sunt atraşi către acest domeniu în principal prin oportunitatea de a obţine după absolvire un loc de muncă stabil. Contează, desigur, şi că pe parcursul desfăşurării studiilor se acordă o soldă lunară şi se asigură, în condiţii de gratuitate, cazare, masă, echipament, cursuri şi asistenţă medicală.

Înscrierile la aceste instituţii de învăţământ, pentru locurile destinate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, se pot face la sediul unităţilor din sistemul penitenciar. Personalul birourilor resurse umane şi formare profesională din cadrul unităţilor penitenciare este abilitat să îndrume şi să sprijine realizarea dosarelor de înscriere a candidaţilor. Informaţii privind concursurile de admitere se pot obţine la sediul Penitenciarului Pelendava Craiova, şoseaua Caracal, km 8 – Biroul Resurse Umane şi Formare Profesională, consultând pagina web a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor www.anp.gov.ro sau de pe pagina de facebook https://www.facebook.com/Admitere.ANP