Artistul fotograf Mircea Anghel şi „Misterele Styxului”

0
458

La Galeriile de Artă ale Cercului Militar Craiova are loc astăzi, ora 18.00, în organizarea Asociaţiei Fotoclubul „Mihai Dan-Călinescu”, vernisajul expoziţiei intitulate „Misterele Styxului”, cuprinzând 26 de lucrări, dintr-o serie de 40, realizate de artistul fotograf Mircea Anghel – A.FIAP.

«Ideea realizării acestei colecţii şi acestei expoziţii a venit odată cu vederea unor imagini în apropierea satului Bâlta, la un pod pe cabluri peste râul Jiu. Podul abia dacă mai este folosit de cei mai curajoşi, fiind într-o avansată stare de degradare. Întreaga atmosferă, ceaţa, chiciura, peisajul şi liniştea aceea, parcă de pe altă lume, îmi dădeau fiori şi, în acelaşi timp, mă îndemnau să merg mai departe, imagine cu imagine. Tot ce mă înconjura era aproape ireal şi la fiecare alţi câţiva metri vedeam, parcă, altă lume, pe care nu o văzusem înainte. Cred că au trecut aproape două ore până când, îndepărtându-mă de malul Jiului,  parcă m-am trezit din transă», povesteşte Mircea Anghel.

Artistul spune că primul şi cel mai puternic impact asupra sa l-a avut imaginea crucilor prinse de copaci ale celor trecuţi dincolo: «Ştiu că acel simbolul, al crucii, aşezat lângă o apă curgătoare, tocmai asta semnifică: trecerea Styxului. Oamenii de prin partea locului obişnuiesc să pună la capul podului, pe pomi, crucile „celor ce au fost”, tocmai pentru că au convingerea că, astfel, sufletele „adormiţilor” vor fi trecute „dincolo” de luntraşul Caron, ce trebuie plătit pentru „cursa” ce o face; motiv pentru care se pun în sicrie sau în buzunarele morţilor banii necesari pentru plata trecerii. În cazul de faţă, podul sugerează chiar luntrea legendară. Iar acea apă şi acel pod parcă m-au transportat în mitologia greacă, spre Styxul ce înconjura de şapte ori infernul şi pe care însuşi Zeus, ca şi ceilalţi zei, jurau, jurământul lor devenind irevocabil».

Mircea Anghel s-a născut la 2 iulie 1946, la Craiova, unde a urmat cursurile Colegiului Naţional „Carol I”. A studiat apoi la Şcoala Militară de Ofiţeri de Geniu de la Sibiu şi la Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti, ieşind la pensie în anul 1996 cu gradul de colonel. La 9 ani a descoperit lumea  fotografiei, mai întâi în laboratorul foto, apoi în studioul foto, datorită unei rude  şi mare artist fotograf din Craiova, Paul Ivanovici (fiul compozitorului Ioan Ivanovici). Fotografia a constituit hobby-ul şi una din laturile specialităţii sale militare, pe care le-a îmbinat şi practicat toată viaţa. În anul 1985 a organizat la nivelul Ministerului Apărării Naţionale primul curs de fotografiere terestră din Armata Română cu toţi militarii încadraţi în subunităţile dotate cu aparatură foto.

Abia după pensionare a intrat în lumea fotografiei artistice, iar în 1999 a devenit membru AAFR, în acelaşi an înfiinţând Fotoclubul „Mihai Dan-Călinescu”, pe lângă Cercul Militar din Craiova. Este preşedintele acestuia încă de la înfiinţare şi tot de-atunci a început organizarea unui Curs de Tehnică şi Artă Fotografică. În cele 22 de serii de cursanţi au absolvit acest curs 516  tineri. Dintre aceştia, 17 au fost admişi ori au absolvit institute de învăţământ superior cu profil foto, în  ţară şi peste hotare.

Are peste 200 de lucrări acceptate şi premiate în Saloanele Naţionale de Fotografie şi peste 50 de lucrări acceptate şi premiate în Saloanele Internaţionale  de Fotografie cu patronaj FIAP, obţinând 40 de premii şi medalii. Totodată, a deschis 12 expoziţii personale de fotografie în diferite oraşe din ţară: Arad, Galaţi, Miercurea Ciuc, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Slatina, Timişoara, Tg. Mureş şi Craiova. Pe 9 aprilie 2010 a avut o expoziţie personală cu tema „Oameni şi locuri” la Muzeul de Artă din Cernăuţi, Ucraina. A  participat la 15 expoziţii de grup în Europa, Asia şi Africa.

La fotoclubul din Craiova a organizat peste 70 de expoziţii ale artiştilor fotografi de peste hotare şi peste 100 de expoziţii ale artiştilor fotografi din România. În 2008 a primit titlul de A.FIAP (Artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică), iar din 2007 până recent a fost cooptat în Comitetul de Conducere al AAFR (Asociaţia Artiştilor Fotografi din România), ca director al Departamentului Patronaje şi Distincţii.