12 licee din Dolj vor avea şi învăţământ profesional

0
125

Unităţile şcolare din judeţul Dolj au pregătit oferta pentru învăţământul  profesional. Potrivit planurilor de şcolarizare vor fi 20 de clase în 12 licee, iar înscrierile se vor desfăşura în luna mai a.c..

Cele mai multe clase, zece la număr, sunt pentru domeniul mecanică. Specializări în acest domeniu se regăsesc la Colegiul „Ştefan Odobleja”, Grupul Şcolar „Traian Demetrescu”, Grupul Şcolar Transporturi Auto, Grupul Şcolar „George Bibescu”, Colegiul Tehnic „C. D. Neniţescu”, Grupul Şcolar „Dimitrie Filişeanu” din Filiaşi, Grupul Şcolar „Horia Vintilă” Segarcea, Şcoala de Arte şi Meserii Valea Stanciului.  Alte trei clase sunt atribuite domeniul electric, fiind prevăzute câte una la Colegiul „Ştefan Odobleja”, Colegiul Tehnic Energetic din Craiova şi la Grupul Şcolar „Dimitrie Filişeanu” din Filiaşi, unitate de învăţământ care şi-a adăugat în ofertă şi o clasă de electromecanică. Pentru domeniul construcţii a fost aprobată o singură clasă la Colegiul „Ştefan Odobleja” din Craiova. În plus, vor mai fi două clase de Turism şi Alimentaţie Publică şi încă una de turism la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu”, o clasă de agricultură la Şcoala de Arte şi Meserii din Daneţi şi o clasă pentru fabricarea produselor din lemn la Şcoala de Arte şi Meserii Craiova din cadrul Penitenciarului de Minori şi Tineri.

Condiţii pentru înscriere

 Învăţământul profesional se adresează elevilor care au absolvit clasa a IX-a. „Înscrierile pentru această formă educaţională, cu o durată de doi ani, se vor derula în perioada 1-31 mai şi se desfăşoară direct la unităţile de învăţământ. Candidaţii trebuie să depună un dosar care să conţină cerere tip de înscriere, copie după certificatul de naştere sau cartea de identitate şi un document care să ateste situaţia şcolară după ultimul an de studii absolvit. Pentru elevii care sunt în prezent în clasa a IX-a, înscrierile se vor face sub rezerva promovării studiilor.  O altă condiţie importantă pentru candidaţi este să nu împlinească vârsta 18 ani, până la 1 septembrie”, a precizat Doina Iliuţă, şef serviciu Reţea de şcolarizare din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Clasele de învăţământ profesional vor deveni funcţionale dacă au efective minime de elevi.