Președintelui Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile : “Craiova a renăscut odată cu Brâncuși”

0
325

 Mesajul președintelui Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, cu prilejul celebrării „Zilei Brâncuși“ și al donării lucrării „Portretul lui Constantin Brâncuși“ la Muzeul de Artă Craiova

„Se împlinesc astăzi 145 de ani de când, în Hobița, un titan își începea destinul care avea să-l proiecteze în nemurire. Unul dintre acei oameni, puțini la număr, după a căror trecere prin viață omenirea se va uita în urmă și va trebui să admită că totul s-a schimbat.
Pe acest titan îl omagiem astăzi la Craiova, locul care poartă urmele sale uriașe. Locul în care Constantin Brâncuși spunea că s-a născut a doua oară. Dar, ca să îmbrățișăm adevărul până la capăt, și Craiova a renăscut odată cu Brâncuși, așa cum a renăscut prin fiecare dintre marile figuri care, pornind de aici, i-au dus numele în cele mai îndepărtate locuri ale lumii.
Și cred că este o datorie sfântă a prezentului să se asigure că acești coloși ai noștri vor rămâne mereu vii. Se întâmplă, iată, și astăzi, prin acest gest de o rară generozitate care îmbogățește patrimoniul Muzeului de Artă, se va mai întâmpla nu peste mult timp, atunci când vom putea să deschidem porțile acestui templu închinat sculptorului nostru de geniu și să îi primim printre noi pe primii oaspeți ai Centrului Internațional «Constantin Brâncuși».
Sunt gesturi firești prin care așezăm la locul cuvenit personalitățile care și-au pus amprenta asupra umanității și care, prin opera lor, au deschis noi orizonturi în domeniile cărora li s-au dedicat. În calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, doresc să vă asigur că instituția noastră rămâne un partener devotat actului cultural și un garant al continuității valorilor autentice.“