Percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală

0
318

Ieri dimineaţă, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE) Dolj, cu sprijinul a patru grupe din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Craiova au efectuat cinci percheziţii domiciliare într-o cauză penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, în care se efectuează cercetări cu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.

Percheziţiile au fost efectuate la domiciliile unor persoane care care au administrat trei societăți comerciale care au derulat activități de colectare și valorificare deșeuri metalice, precum și sediul, respectiv punctul de lucru al acestor societăți comerciale, patru dintre percheziții fiind efectuate pe raza municipiului Craiova iar una în comuna Gângiova. Din cercetările efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că, în perioada 01 februarie 2014 – 30 iunie 2015,  în actele contabile ale societății vizate ar fi fost evidenţiate achiziţii fictive de deşeuri feroase şi neferoase de la societăţi comerciale de tip „fantomă”, sau societăţi care nu au confirmat relaţiile comerciale, în scopul sutragerii de la plata obligaţiilor fiscale generate de activitatea comercială, achiziții nereale care au fost și declarate organelor fiscale, prin declarațiile fiscale depuse în perioada menționată, find cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 985.522 de lei. În urma activităţilor desfăşurate au fost identificate și ridicate înscrisuri care constituie mijloace de probă în cauză, totodată două persoane fiind conduse la sediul poliţiei pentru audieri.

Acţiune desfăşurată de poliţiştii de la economic

De asemenea, poliţiştii de la SICE Dolj  au desfăşurat, pe raza de competenţă, o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor economice ilicite ce se comit în domeniul drepturilor de proprietate industrială. În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au verificat 17 societăţi comerciale şi 25 de persoane fizice. De asemenea, poliţiştii au constatat 12 infracţiuni la Legea nr. 84/1998 şi au indisponibilizat 1097 articole de imbracaminte si jucării, valoarea bunurilor indisponibilizate fiind de 234.570 de lei. Totodată, poliţiştii au aplicat o sancţiune contravențională conform OUG nr. 28/1999; în valoare de 1.500 de lei şi au confiscat suma de 260 de lei. Astfel, cu ocazia verificărilor efectuate la punctul de lucru al unui agent economic din Craiova, au fost identificate expuse spre comercializare 258 articole de încălţăminte purtând însemnele și inscripțiile unor mărci înregistrate pentru care nu s-au prezentat documente de originalitate sau autenticitate. Produsele au fost ridicate în vederea continuarii cercetărilor, în cauză fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 102 alin. 1 lit. b din Lg. 84/1998.