Salonul Internaţional de Caricatură, deschis la Slatina și Băilești

0
86

După ce, pe 22 noiembrie 2013, s-a deschis în Sala „Ștefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei din Craiova, Salonul Internațional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină” – ce poartă numele unuia dintre cei mai importanţi caricaturişti români din secolul al XX-lea – este prezentat, luna aceasta, și la Slatina (județul Olt) și în Băilești. Evenimentul este organizat de Muzeul de Artă din Craiova, Muzeul Olteniei şi Asociaţia Caricaturiştilor Profesionişti din România.

Mâine, 20 februarie, ora 11.00, expoziția va fi vernisată la Galeria „Artis” a Muzeului Judeţean Olt, la eveniment fiind invitat să participe maestrul Gabriel Bratu, vicepreședintele Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România. Expoziția cuprinde 72 de lucrări, realizate de 33 de caricaturiști români (Tudor Banuș, Octavian Bour, Constantin Ciosu, Sergiu Grapă, Dan Hatmanu, Nicolae Lengher, Albert Poch, Virgil Tomuleț, Romeo Răileanu ș.a.) și alți 11 din SUA, Iran, Mexic, Turcia, Ucraina, Polonia, Serbia și Macedonia. Luni, 24 februarie, expoziția va fi itinerată şi în Băileşti. Cele 32 de lucrări vor fi prezentate la Casa de Cultură „Amza Pellea”, deschiderea urmând să aibă loc la ora 11.00.

Salonul Internațional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină” a adus pe simezele craiovene 132 de lucrări, având ca autori 35 de graficieni români și 17 străini. Ca la fiecare ediție, au fost acordate și distincții: Marele Premiu „Nicolae Petrescu-Găină” i-a revenit maestrului Virgil Tomuleț, prezent zeci de ani în paginile publicațiilor clujene, caricaturist de talie națională și internațională.