Europarlamentarul Marian Jean Marinescu cere BEI să se asigure că îşi îndeplineşte obiectivul de a genera locuri de muncă

0
111

 Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European a votat marţi, 18 februarie 2014, un raport al europarlamentarului PDL Marian-Jean Marinescu privind activitatea Băncii Europene de Investiţii (BEI). Raportorul cere BEI să se asigure că îşi îndeplineşte obiectivul de a genera locuri de muncă pentru cel puţin jumătate de milion de europeni în 2014, prin împrumuturi pentru proiecte de infrastructură, eficienţa resurselor, dezvoltarea cunoaşterii şi a competenţelor, precum şi pentru IMM-uri.

Vicepreşedintele PPE subliniază şi problemele de transparenţă din activitatea BEI şi necesitatea unei supravegheri prudenţiale a BEI de către Banca Centrală Europeană. „Instrumentele financiare create prin noul Cadru Financiar Multianual pot contribui la rezolvarea multora din probleme ţărilor membre. Cred că BEI poate avea un rol hotărâtor în optimizarea investiţiilor şi poate constitui în acelaşi timp un catalizator în intensificarea cooperării dintre Comisie şi statele membre în domenii extrem de importante, precum politica de coeziune. Multe state membre se confruntă cu rate mici de absorbție a fondurilor structurale”, a subliniat europarlamentarul Marinescu.

Raportorul a mai consemnat faptul că există acum posibilitatea ca statele membre, în colaborare cu Comisia, să poată folosi o parte a alocărilor din  fondurile structurale atât pentru a partaja riscul, cât şi pentru a oferi garanţii pentru împrumuturile contractate de la BEI, în vederea intensificării  investiţiilor în cunoaştere şi competenţe, eficienţa resurselor, infrastructură strategică şi IMM-uri. „Am cerut de asemenea ca BEI să majoreze volumul investițiilor în cadrul programului «Youth Employment», astfel încât să fie stimulată concret crearea de noi locuri de muncă pentru tineri”, a spus Marinescu.