Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, despre ITER: “SUA a plătit integral contribuția pentru 2020 și s-a angajat să plătească restanțele din anii trecuți”

0
823
Activitatea în Parlamentul European a început de mai bine de 10 zile. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a avut deja o primă întâlnire cu membrii Comisiei de control bugetar (#CONT), iar printre subiecte de pe agendă, s-a dezbătut și descărcarea de gestiune pentru Joint Undertakings – acele întreprinderi public-private, finanțate din fonduri europene și de către industriile din diverse domenii. În prezența reprezentantei Curții Europene de Auditori,  s-a discutat pe larg despre activitatea din 2019 a trei asemenea Joint Undertakings: #ITER, care gestionează cel mai ambițios proiect de cercetare în domeniul energiei prin fuziune; #BioBasedIndustries, care finanțează proiecte de cercetare care să facă trecerea la o industrie cât mai puțin poluantă și #InnovativeMedicinesInitiative – care coordonează cercetarea și inovarea în domeniul medical. “După mulți ani în care am urmărit activitatea de cercetare a acestor Joint Undertakings pot spune că sunt nemulțumit de două aspecte: modul în care partenerii privați își respectă angajamentele financiare și cel mai important, impactul redus al proiectelor de cercetare în viața oamenilor. Prin umare, prin întrebările pe care le-am adresat celor 3 reprezentanți ai acestor întreprinderi public-private am vrut să aflu dacă și în ce măsură partenerii privați își plătesc contribuțiile, dacă au fost validate și dacă sunt respectate procedurile privind ceea ce numim „in-kind contribution„ adică înlocuirea contribuției financiare cu activități sau logistică care contribuie la obiectivele proiectelor de cercetare și mai ales care sunt rezultatele concrete ale numeroaselor proiecte de cercetare finanțate din fonduri europene”, a precizat europarlamentul PNL, Marian Jean Marinescu.
Răspunsurile primite susține deputatul european, într-o postare pe facebook că sunt parțial mulțumitoare.  Legat de parteneriatul ITER, Marinescu spune că s-a aflat care este situația celor două state cu restanțe la bugetul ITER: SUA a plătit integral contribuția pentru 2020 și s-a angajat să plătească restanțele din anii trecuți, în timp ce India continuă să aibă dificultăți financiare și a solicitat să poată contribui prin ceea ce numim „in-kind contribution„. “Referitor la #BBI, primele informații pe care le-am primit arată că pentru anul 2019, contribuția generală a partenerilor privați a fost de 1.1 miliarde euro, din care 9.8 milioane în „in-kind contribution„. În ce privește #IMI am fost foarte interesat de rezultatele concrete în inovarea în medicină. Din păcate, singurul exemplu concret pe care l-am primit s-a referit la diagnosticarea și vaccinul pentru Ebola, explicându-mi-se că rolul IMI este doar cel de stimulare a innovării! Așa cum ne-au asigurat reprezentanții celor trei Joint Undertakings, așteptăm răspunsurile în scris, care sper să fie mult mai detaliate și cu exemple concrete. În funcție de informațiile primite, voi stabili ce putem face mai departe pentru a folosi fondurile europene cu adevărat în beneficiul cetățenilor”, a explicat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.