Seară simfonică, sub bagheta dirijorului Mihnea Ignat şi arcuşul violonistului spaniol Vicente Huerta

0
133

Filarmonica 2„Friendship Season – it never gets old”„Stagiunea Prieteniei” la Filarmonica „Oltenia” continuă cu un concert simfonic, susţinut mâine-seară, de la ora 19.00, de Orchestra Simfonică a instituţiei, sub bagheta dirijorului craiovean Mihnea Ignat, şi de solistul violonist Vicente Huerta, din Spania. Programul cuprinde Simfonia spaniolă pentru vioară şi orchestră, op. 21, de Edouard Lalo, şi Simfonia nr. 4 în Fa minor, op. 36, de Piotr Ilici Ceaikovski. Biletele au preţurile de 30 lei, 20 lei pentru pensionari şi 15 lei pentru elevi şi studenţi.

În preziua concertului, adică astăzi, de la ora 18.00, în Trend Studio (lângă cinematograf Modern), are loc, sub deja binecunoscutul generic „amiTEA”, întâlnirea publicului cu muzicienii Mihnea Ignat şi Vincente Huerta, moderată de muzicologul Constantin Secară şi de Claudia Gorun, PR la Filarmonica „Oltenia”. «Întâlnirile „amiTEA” au atât o componentă de strictă accepţiune muzicologică, cu referiri  la repertoriul abordat şi valenţele interpretative, cât şi parfumul poveştilor de prietenie, depănate într-o atmosferă interactivă. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile», precizează organizatorii.

Mihnea Ignat_2016Născut la Craiova, în 1980, Mihnea Ignat este dirijor principal şi director artistic al Orchestrei Filarmonice a Universităţii din Alicante (Spania) şi profesor de muzică de cameră în cadrul aceleiaşi instituţii. Din 2010 lucrează ca asistent al celebrului dirijor rus Dmitri Kitaienko, iar din anul 2012 este şi asistent al maestrului Jesus Lopez Cobos.

A absolvit secţiile de dirijat şi compoziţie ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, urmând în continuare cursul de masterat în stilistică dirijorală ale aceleaşi universităţi, cu Horia Andreescu. A câştigat Premiul Special al Filarmonicii „Toscanini”, în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Concursului Internaţional „A. Toscanini” de la Parma, Italia. A fost premiat, de asemenea, în cadrul concursurilor organizate de RTE National Symphony Orchestra (Irlanda), Orquesta Sinfonica de Bilbao şi Orquesta de Cordoba (Spania) etc.

Vicente Huerta2Vicente Huerta s-a născut în Lliria, Spania, unde a început să studieze muzica. Ulterior, şi-a continuat pregătirea de specialitate la Conservatoarele de Muzică din Valencia, Barcelona şi Bruxelles. În domeniul pedagogic, a profesat, între anii 1999-2005 ca şi cadru didactic la Conservatorul Superior de Muzică din Madrid. Ca solist şi profesor, a fost invitat frecvent să concerteze cu orchestre de tineret din Spania şi din alte state europene. Totodată, a fost invitat să susţină cursuri de măiestrie şi a participat la festivaluri în diverse centre muzicale din Europa, Asia şi America.

În 2011 a înregistrat coloana sonoră (partitura pentru vioară solo) a filmului „The Skin I Live In” („Pielea în care locuiesc”) de Pedro Almodovar, aceasta aducându-i compozitorului Alberto Iglesias Premiul „Goya” pentru cea mai bună muzică originală.

***

«Simfonia spaniolă pentru vioară şi orchestră, op. 21 de Lalo (compusă în 1874 pentru celebrul violonist Pablo de Sarasate) realizează un compromis între stilul simfonic şi cel concertant, vizând atât strălucirea şi jocul de timbruri ale orchestrei, cât mai ales virtuozitatea debordantă şi expresivitatea solistului. Alcătuită din cinci părţi, lucrarea se bazează pe teme şi ritmuri de dans iberice, preluate din folclor sau create în spiritul bogatului tezaur artistic al poporului spaniol».

***

«Simfonia nr. 4 de Ceaikovski este dedicată Nadejdei von Meck, o aristocrată generoasă,  pasionată de artă. Fiind conştient de preţuirea dezinteresată şi loialitatea ei, compozitorul a ţinut să-şi exprime  recunoştinţa, menţionând pe manuscris „celei mai bune prietene”. Începută la Moscova, în iarna anului 1876, şi finalizată doi ani mai târziu, la San Remo, Simfonia nr. 4 în Fa minor, op. 36 a fost prezentată în primă audiţie sub conducerea dirijorală a lui N.G. Rubinstein. Impulsionat fiind chiar de beneficiara acestei splendide ofrande muzicale, autorul simfoniei explica semnificaţia leitmotivului inserat în debutul ei: „Este destinul… acea forţă fatidică a sorţii ce împiedică fericirea să-şi atingă scopul”».