Pădurile de salcâm îmbracă terenurile sărace de la Ostroveni

0
467
Gheorghe Oprescu

Pădurea tânără care a fost plantată, acum patru ani, la Ostroveni, a ajuns înapoi la proprietarii de terenuri. Alături de cele 62 de hectare, peste alți doi, vor veni încă 72 de hectare care, de asemenea, au fost împădurite cu salcâm printr-un program național al Ministerului Agriculturii. Pe lista de investiții a Primăriei Ostroveni se află anul acesta amenajarea centrului civic al comunei și al sistemului de șanțuri și rigole, iar cu fonduri europene se urmărește reabilitarea clădirii căminului cultural. Cea mai importantă investiție este așteptată prin intermediul Masterplanului județean de apă și canal, când vor fi introduse rețelele de apă și canalizare în toată comună. Deocamdată, satul Ostroveni este primul care va beneficia de apă potabilă în sistem centralizat datorită unui lucrări pe fonduri de la bugetul de stat care tocmai s-a încheiat.

Pe o suprafață de 62 de hectare slab productive, care se găsește între localitățile Ostroveni și Bechet, în punctul Colța, a fost înființată, în 2010, o pădure de salcâm. Banii au fost obținuți de la Ministerul Agriculturii și, timp de patru ani, plantația a fost îngrijită și păzită pentru a se dezvolta așa cum trebuie. Primarul comunei, Gheorghe Oprescu, spune că acum programul de împădurire este încheiat pe această suprafață și că pădurea de salcâm a intrat în posesia proprietarilor de drept. ”Este vorba de 134 de localnici care dețin terenuri în niște zone slab productive. Ei s-au constituit într-o asociație, OstroSilva, și cu ajutorul nostru au accesat bani de la Ministerul Agriculturii pentru împădurirea a 62 de hectare. Au trecut cei patru ani pe care îi prevede programul și acum pădurea este a oamenilor. Plantația de salcâm va fi administrată în regim silvic, ceea ce înseamnă că nu poate fi defrișată”, a declarat primarul comunei.

O nouă pădure de salcâm va fi redată proprietarilor

Pădurea tânără de la Colța nu este singura care a fost înființată pe bani de la Ministerul Agriculturii. Tot pe niște terenuri slab productive, în 2012, s-au plantat salcâm și pe o altă porțiune de 72 de hectare. Acestea se găsesc în partea de răsărit a comunei, spre Bechet, și se află în anul doi de vegetație. „După ce vor trece încă doi ani, ca și prima pădure, și aceasta va fi redată proprietarilor de teren. Este un lucru extraordinar de bun deoarece nu se putea planta nimic pe acele terenuri”. Primul spune că, în comuna Ostroveni, mai sunt terenuri pe care nu se poate face agricultură, dar, din păcate, nu se mai pot accesa bani prin respectivul program al Ministerului Agriculturii. Ar mai exista posibilitatea accesării unui program de împădurire pe fonduri europene, dar oamenii nu sunt interesați pentru că ar trebui să vină cu o parte de co-finanțare. La aceste păduri private se adaugă și pădurea de plopi din Lunca Dunării, care se întinde pe 928 de hectare și care este administrată de Romsilva.

S-a turnat fundația la ferma de sturioni

Lucrurile avansează și în privința fermei piscicole care se ridică în fosta zootehnie. Potrivit primarului, investitorul german care a preluat afacerea a început să toarne bazinele în care vor fi crescuți sturionii. Investiția se ridică la suma de 5 milioane de euro și presupune amenajarea unei crescătorii, în bazine alimentate cu apă foarte rece, și a unei fabrici de procesare a peștelui. ”Este o investiție mare care sperăm să fie de ajutor și pentru comună. Le-am concesionat 20 de hectare în zona în care se găsea fosta zootehnie, iar ei au început din această toamnă să toarne fundația. Acum pentru că este frig, lucrările sunt oprite, dar vor fi reluate din primăvară”, a menționat primarul Gheorghe Oprescu. În ferma piscicolă de la Ostroveni se vor crește sturioni, un tip de pește care este înmulțit îndeosebi pentru icrele negre, atât de căutate pe piața externă. O parte din sturionul care va fi crescut în ferma de la Ostroveni va ajuta la repopularea apelor din Delta Dunării.

Balta Topile a fost reamenajată

Primăria Ostroveni încearcă să valorifice toate resursele naturale pe care le oferă această zonă. Bălțile, nu puține, sunt adevărate oportunități de afaceri pentru micii întreprinzători, iar autoritatea locală oferă sprijin pentru ca, la rând lor, investorii să creeze locuri de muncă și să întoarcă bani la buget, sub formă de impozite. Cea mai recentă investiție s-a făcut la balta Topile. O firmă privată a concesionat-o de la autoritatea locală și a amenajat-o corespunzător, investind aici 350.000 de lei. „Balta a fost decolmatată și amenajată ca o adevărată zonă piscicolă. Este vorba de 14-15 hectare de luciu de apă care, în această primăvară, va fi populat cu puiet”, a precizat primarul Gheorghe Oprescu. Aici va fi crescut pește de apă dulce care va fi pus, contra-cost, la dispoziția pescarilor.

Va fi reabilitat sistemul de șanțuri și rigole

În paralel, autoritățile locale continuă modernizarea comunei. O parte din lucrări sunt realizate cu fonduri proprii, cum ar fi asfaltările și pietruirile de drumuri. Anul trecut a fost pietruită o distanță de 4 kilometri de drumuri comunale și a fost asfaltată o altă porțiune de 2,5 kilometri. „În 2015, vom continua cu dezvoltarea infrastructurii. Ne-am propus ca, în acest an, cu bani de la bugetul nostru, să reabilităm sistemul de șanțuri și rigole pentru evacuarea apei pluviale în situații de calamități naturale. Tot cu fonduri locale, dorim să amenajăm și centrul civic al comunei, iar împreună cu școala avem o lucrare de reabilitare a clădirii în care se desfășoară cursurile de la Școala cu clasele 1-8 Lișteava”, a menționat primarul Gheorghe Oprescu. Cu fonduri europene, autoritatea locală și-a propus să izoleze termic clădirea în care funcționează primăria și să reabiliteze clădirea căminului cultural din localitate.

Satul Ostroveni, primul alimentat cu apă

Cea mai importantă lucrare de anul trecut este, însă, alimentarea cu apă a satului Ostroveni. Tocmai s-a finalizat rețeaua de distribuție a apei potabile în satul Ostroveni, care s-a făcut cu bani de la bugetul de stat, acordați prin Programul de Dezvoltare Locală OUG 28/2013. „Urmează probele tehnologice și analizele specifice, apoi vom face recepția finală. În scurt timp, oamenii ar trebui să aibă apă potabilă din această rețea”, a declarat Gheorghe Oprescu. Restul comunei va beneficia de rețea de apă prin intermediul Masterplanului județean, comuna Ostroveni fiind prinsă în etapa a doua a proiectului. Tot prin intermediul acestui program, este prevăzută și o amplă lucrare pentru canalizarea întregii comune.

RADU ILICEANU și LAURA MOȚÎRLICHE