Ofertă mare, cerere mică, în Piaţa Chiriac

1
734

Piaţa Chiriac geme de lume, în fiecare duminică. De fiecare parte a căilor de acces, comercianţii de păsări, fie ele de curte, fie ele de agrement, stau şi-şi aşteaptă muşterii. Lîngă ei, sunt prezenţi, la fiecare sfârşit de săptămînă, vînzătorii de animale de companie sau de iepuri de casă. Toţi sunt în aşteptarea unor cumpărători. Din păcate, deşi oferta este mare, amatorii sunt tot mai puţini.

Un soare puternic te-ar îmbia să mergi la cumpărături. Gerul uscat te ţine, însă, în casă. Cu toate vitregiile naturii, în Piaţa Chiriac, geme, duminică de duminică, de lume. Comercianţi şi potenţiali cumpărători înfruntă frigul şi fiecare încearcă să căştige câte ceva – primii să-şi vândă marfa, ceilalţi să cumpere cât mai ieftin. Câştigurile, de ambele părţi, mici. Vânzătorii sunt cei mai nemulţumiţi. „Sunt crescător de păsări de curte. Vin des cu găini, curci, cocoşi, dar nu vând foarte mult. Preţurile nu sunt foarte mari, eu aşa cred, însă lumea nu mai are bani să cumpere. Vin mulţi şi se uită, întreabă şi trec mai departe. O fi şi perioada asta de după Sărbători, cine mai ştie…”, ne spune unul dintre comercianţi. La câţiva paşi mai încolo, o doamnă aşteaptă să vândă iepuri de casă. Se numeşte Flori Militaru, este din Craiova şi vine de mai mult timp în Piaţa Chiriac. „Cresc iepuri de casă şi încerc să vând din ei. Merge foarte greu. Lumea vine şi cumpără mai mult când ia salariile ”, ne-a spus aceasta. Nici comercianţii de porumbei nu sunt foarte mulţumiţi. În câteva voliere, un bărbat din Craiova are expuse mai multe exemplare de porumbei. „Ai mei sunt de ăia ornamentali. Pe vremuri, erau mai scumpi, acum le-a scăzut preţul, dar nici aşa nu vând mai nimic.Ca să vă dau un exemplu, am cumpărat un exemplar cu 1000 de lei, dar sunt dispus să-l vând şi cu 100 de lei. De abia vând câte unul cu 20-30 de lei” – Costel, „că nu vreau să-i dau numele întreg, dar merg cu dumneavoastră şi la cei care vând porumbei sportivi sau de carne şi tot aşa vă vor spune”. Şi avea dreptate… Viorel, unul dintre cei la care ne-a îndrumat Costel,  a afirmat că „dacă dau un porumbel cu 10 lei sunt mare. Nu mai vine nimeni să ia de la noi”. Nici comercianţii de păsări şi animale de companie nu stau mai bine. Foarte volubil, Iulian Dinu regretă vremurile trecute: „Am 48 de ani, iar de la 7 ani mă ocup cu această activitate. Am aici şi papagali, şi zebre australiene – tot păsărele în colivie, nu altceva – şi hamsteri şi peşti de acvariu. Vând foarte greu câte ceva, dar nu mă las, este viaţa mea. Mult mai bine mergea până în 1990”.  În cuvinte puţine, ofertă este, dar cererea este mică…

CRISTI PĂTRU

1 COMENTARIU

  1. Dom” Cristi, salutam revenirea la “matca” si dorim sa fie de bun augur. Uite asa usor, usor, vechii mohicani revin la una dintre primele iubiri. Sunt convins ca mai au inca, multe de spus (scris). Dupa ce te-am felicitat, da-mi voie sa te cert! Matale iti place exprimarea asta? “Cu toate vitregiile naturii, în Piaţa Chiriac, geme, duminică de duminică, de lume.” Ne mai auzim.

Comments are closed.