Liberalii doljeni vor sistem online pentru depistarea votului multiplu

0
95

Despre codul electoral şi propunerile pe care le-a făcut PNL Dolj  pentru a fi introduse a discutat ieri, senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea. Acesta a spus că fără voturile PNL-ului acest cod electoral, nu va putea fi elaborat, aşa că şi liberalii s-au întrecut la făcut sugestii. „Intervenţia mea va viza codul electoral, acesta fiind obiectivul Comisie de cod electoral, cea care săptămâna trecută, s-a întrunit pentru prima oară, în acest an şi a stabilit câteva reguli de bază, în asa fel încât, acest cod electoral să fie finalizat până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare. Ştim cu toţii aceea prevedere, care stipulează că în ultimul an, adică cel dinaintea alegerilor, nu mai pot interveni modificări asupra lege. Această Comisie este formată din 14 membri, parlamentari din toate grupurile parlamentare. PNL are în această Comisie cinci membri, unul chiar de la PNL Dolj. Fără PNL nu se poate lua nicio decizie, plecând de la ideea că există un vot unitar la nivelul grupurilor parlamentare”, a spus senatorul Mario Ovidiu Oprea.

Reglementări pentru toate tipurile de alegeri

Parlamentarii, indiferent de culoare lor politică au căzut de acord pe un aspect şi anume, că acest cod electoral va trebuie să stabilească reglementările pentru toate tipurile de alegeri. „Însă toate grupurile parlamentare, toţi parlamentarii au fost de acord că acest cod electoral trebuie să stabilească reglementările pentru toate tipurile de alegeri, atât cu privire la operaţiuni, cât şi la sistemul electoral. Avem cod electoral, la ora actuală, în Bulgaria, în Suedia, în Moldova şi în Belgia. În România, la ora actuală, avem patru legi ale alegerilor, o lege care se referă la Referendum, fiecare cu partea sa tehnică, fiecare cu prevederile sale legate de organizarea zilei votului sau de alocarea mandatelor”, a mai spus parlamentarul doljean.

PNL vrea sistem mixt pentru alegerile parlamentare

Liberalii susţin o serie de măsuri care le doreşte incluse în act cod electoral. „PNL susţine adoptarea unui sistem mixt pentru alegerile parlamentare. Jumătate din parlamentari pe Colegii, uninominal, jumătate pe o listă naţională de compensare, dar asta concomitent cu o reducere substanţială a numărului de parlamentari, 200 de deputaţi 100 de senatori. PNL susţine alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin şi de asemenea, PNL susţine introducerea unor modalităţi moderne de vot care să faciliteze exercitarea acestui drept pentru toţi românii, inclusiv pentru cei care află în afara graniţelor ţării.  Am vorbit de introducerea votului prin corespondeţă şi a celui electronic”, a completat Mario Oprea. Filiala Dolj a PNL are şi ea propriile propuneri pe care şi le doreşte introduse în codul electoral. Senatorul doljean a spus că „de exemplu, trebuie puse bazele unui sistem de control on line al voturilor prin înregistrarea şi verificarea votanţilor în toate secţiile de votare prin intermediul CNP-ului. Există la ora actuală suspiciunea votului multiplu nedepistat”.