Inspecţie la investiţiile de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova : „Sunt două demersuri care vor avea un impact major”

0
632

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a inspectat, la finalul acestei săptămâni, alături de vicepreşedintele Cosmin Vasile şi de administratorul public al judeţului, Cosmin Durle, principalele investiţii derulate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova cu finanţare asigurată din bugetul instituţiei – construirea noii clădiri pentru Clinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, precum şi modernizarea şi extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU). Alături de reprezentanţii conducerii executive a CJ Dolj, la vizita pe teren au mai participat membri ai echipelor de implementare a celor două proiecte, precum şi managerul SCJU Craiova, dr. Bogdan Fănuţă.

Şeful administraţiei judeţene a precizat într-un comunicat de presă că a dorit să vadă, pe teren, cum evoluează aceste două iniţiative importante, proiecte cu o valoare cumulată de aproape 12 milioane de euro, prin care Consiliul Judeţean Dolj şi-a propus să contribuie în mod semnificativ la îmbunătăţirea condiţiilor necesare desfăşurării actului medical la unul dintre cele mai mari spitale din România – SCJU Craiova. „Sunt două demersuri care vor avea un impact major, inclusiv la nivel regional, pentru că unul vine să reconfigureze complet cel mai aglomerat compartiment al spitalului, Unitatea de Primiri Urgenţe, unde sunt tratate cazuri grave din Dolj şi din toate judeţele învecinate, iar celălalt generează o structură de care întreaga Oltenie avea nevoie, o structură destinată pacienţilor cu afecţiuni cardiace. La Clinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară vom marca, în curând, finalul primei etape a demersului nostru – crearea infrastructurii construite. Chiar în cursul acestei săptămâni, s-au încheiat şi au fost recepţionate lucrările la depozitul care asigură alimentarea cu gaze medicale, investiţie pentru care finanţarea a provenit din bugetul Consiliului Judeţean. De asemenea, în ceea ce priveşte clădirea propriu-zisă a clinicii, ne mai despart câteva zile de momentul finalizării”, a subliniat Ion Prioteasa.

„Ne apropiem, aşadar, de atingerea obiectivului nostru”

       Preşedintele CJ Dolj a mai spus că prin bugetul pentru 2017, s-a alocat Spitalului de Urgenţă aproximativ 2 milioane de euro pentru procurarea de aparatură medicală. „Cea mai importantă componentă a acestui plan de achiziţii derulate de către SCJU Craiova a reprezentat-o echipamentul pentru angiografie, care a fost deja instalat în Clinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară şi este pregătit pentru primele teste.  În egală măsură, şi Consiliul Judeţean Dolj are în derulare o procedură de achiziţie publică prin care vom asigura dotarea completă a uneia dintre cele două săli de operaţii ale clinicii, cu fonduri obţinute în acest an, printr-un proiect european în valoare totală de 1,5 milioane de euro, depus împreună cu SCJU Craiova şi cu parteneri din Bulgaria. Ne apropiem, aşadar, de atingerea obiectivului nostru, de momentul din care cazurile de afecţiuni cardiace grave din toată Oltenia, care până acum ar fi trebuit transferate către spitale din Bucureşti şi Timişoara, îşi vor găsi rezolvarea aici, la Craiova“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

„Această investiţie era absolut necesară”

Totodată, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a apreciat că lucrările au înregistrat un progres vizibil şi în privinţa celeilalte mari investiţii derulate de Consiliul Judeţean la SCJU Craiova, modernizarea şi extinderea UPU. „La finalul acestui demers, vom aduce la nivelul exigenţelor europene spaţiul în care funcţionează Unitatea de Primiri Urgenţe, unde ajung în fiecare an peste 130.000 de pacienţi din regiunea noastră. Investiţia vizează, pe de o parte, modernizarea clădirii existente a UPU, dar şi creşterea de peste patru ori a suprafeţei destinate medicinei de urgenţă, în acord cu intensitatea şi amploarea activităţii desfăşurate. În ceea ce priveşte extinderea, proiectul prevede construirea a două noi corpuri de clădire. Pentru cel mai important dintre acestea – o construcţie cu subsol, parter, etaj şi o zonă de trecere către pasarela de legătură cu SCJU – structura este complet realizată şi, în prezent, lucrările continuă la interior, la pavaje, plafoane şi reţelele de instalaţii. Dintre dotările moderne cu care este prevăzută clădirea, a fost montat sistemul de transport pneumatic, prin intermediul căruia între diversele departamente vor putea fi expediate rapid medicamente şi materiale medicale, probe destinate analizelor de laborator, rezultate şi alte documente. Această investiţie era absolut necesară, ţinând cont de complexitatea acestui imobil, care cuprinde module de consultaţii pentru diferite specialităţi, bloc operator propriu, cu două săli pentru intervenţii chirurgicale, laborator şi chiar un modul educaţional, pentru cursuri şi conferinţe“, a precizat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

***

Demersul pentru crearea Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară a inclus construirea unei clădiri destinate acestei secţii, cu o suprafaţă desfăşurată de aproape 2.300 de metri pătraţi, a depozitului pentru gaze medicale, realizarea alimentării cu energie electrică, precum şi instalarea grupului electrogen destinat deservirii echipamentelor medicale care trebuie să funcţioneze fără întreruperi.

***

Investiţia derulată la Unitatea de Primiri Urgenţe a SCJU Craiova vizează modernizarea spaţiilor existente, cu o suprafaţă de aproximativ 900 de metri pătraţi, precum şi extinderea cu două noi corpuri de clădire, având o suprafaţă desfăşurată cumulată de aproape 2.800 de metri pătraţi.