In Honorem Cezar Avram / O viaţă în slujba cercetării

0
576

cezar avram70 de ani împliniţi, dintre care 44 în profesia universitară, autor a zeci de cărţi – 11 cărţi ca unic autor, 86 ca prim autor sau coordonator, peste 500 de studii şi articole publicate în reviste de specialitate din ţară şi străinătate. Sunt doar câteva dintre bornele profesionale devoalate, ieri, de cei care au dorit să-l omagieze pe profesorul, omul de cultură şi nu în ultimul rând prietenul de suflet Cezar Avram. Atmosfera din Sala „Acad. Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” a fost mai mult decât reconfortantă, a fost plină de o emoţie greu de disimulat. Personalităţi din lumea universitară, a administraţiei locale, foşti colegi de facultate au dorit să-şi exprime preţuirea faţă de un nume important al colectivităţii ştiinţifice şi academice, prof. univ. dr. Cezar Avram.

  O personalitate a culturii şi cercetării precum prof. univ. dr. Cezar Avram nu a putut fi trecută cu vederea la împlinirea, recentă, a celor 70 de ani. Colectivul de cercetători de la Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor” i-au pregătit acestuia o surpriză cu totul deosebită. Au editat un volum intitulat „O viaţă în slujba cercetării. In Honorem Cezar Avram”, coordonatori fiind Mihaela Bărbieru şi Lucian Dindirică. În cele 624 de pagini, cartea adăposteşte impresiile, memoriile, recunoştinţa şi satisfacţia celor care l-au cunoscut pe Cezar Avram. Încă din Cuvântul de întâmpinare, semnat de prof. univ. dr. Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova, aflăm că „prin activităţile ştiinţifice derulate, Cezar Avram este personalitatea istorică ce s-a manifestat în societatea românească cu profesionalism, competenţă, eleganţă, sobrietate, spirit novativ şi cu o mare putere de a construi şi de a duce la bun sfârşit toate proiectele”.

„Şi-a pus pecetea pe generaţii de tineri”

  Printre apropiaţii de suflet ce au dorit să-i fie aproape au fost: Tudor Nedelcea; vicepreşedintele Consiliul Judeţean Dolj, Cosmin Vasile; prorectorul Universităţii din Craiova, Radu Constantinescu; Dumitru Otovescu, Gheorghe Bică, Ion Deaconescu, Corneliu Sabetay, Tudor Rădulescu, Mircea Pospai, Mircea Zăvăleanu, Ilie Ştefan, Gheorghe Dănişor.

  „Eu cred că, mai ales astăzi, când lumea este într-o convulsie profundă, când noi toţi suntem însemnaţi de indiferenţă, de singurătate, dar mai ales de o mare criză morală, aceste gesturi, aceste cuvinte, aceste evenimente se pot metamorfoza într-o sărbătoare a sufletului. Sunt convins că noi toţi suntem părtaşii, azi, la această sărbătoare a lui Cezar Avram, un om şi un coleg deosebit. Şi îmi place să spun că trebuie întotdeauna să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului, adică dragostea şi respectul nostru pentru că acest om, acest dascăl minunat şi-a pus pecetea pe generaţii de tineri, transformându-le pur şi simplu destinul”, a precizat prof. univ. dr. Ion Deaconescu.

Este nevoie de repere morale

 cezar„Pentru că, aici, în sală, sunt mulţi care sunt stăpânii cuvintelor şi pentru că viaţa şi activitatea m-au învăţat că este mai bine să asculţi decât să vorbeşti. Vreau să-i spun, în primul rând, prietenului şi colegului meu de liceu Nucu Marinescu că, atunci când am fost împreună şi am făcut politică, am fost nişte naivi. Eu, în naivitatea mea, am crezut, la vremea respectivă, că politica se face cu oameni de caracter. Nucu Marinescu, Cezar Avram, Tudor Rădulescu şi mulţi alţi oameni pe care i-am ales cu mare grijă şi am încercat să facem ceva. Ce am reuşit, am reuşit la vremea respectivă. Acum e altfel şi nu vreau să mai comentez”, a spus Ilie Ştefan, fost parlamentar şi ministru secretar de stat.

  „În lumea atât de tulburată actuală este nevoie de repere. Noi, acum, validăm un reper moral. (…). În urmă cu mulţi ani, toţi parlamentarii şi demnitarii Craiovei ieşeau în faţa poporului Craiovei împreună, pentru că ei reprezentau, totuşi, Craiova. Aşa că nu mi se pare deloc de mirare că, peste timp, indiferent dacă au mai făcut sau nu politică, oameni ca Cezar Avram, Dumitru Otovescu, Corneliu Sabetay, Ilie Ştefan sunt oameni ce ne apreciem”, a punctat prof. Nicolae Marinescu, directorul Editurii Aius.

Un istoric respectat al Craiovei

  Emoţionat vizibil, văzând asistenţa numeroasă care a venit să-l omagieze, profesorul Cezar Avram a accentuat prieteniile trainice, de care s-a bucurat de-a lungul vieţii şi care l-au înnobilat spiritual. Mai mult, ca o lecţie de viaţă predată de la înălţimea unui istoric respectat în urbe, Cezar Avram a arătat că, până la urmă, omenia este apanajul omului cult, bine calibrat profesional. „Septuagenarul Cezar Avram, neresetat recunoaşte că are momente când se simte emoţionat. Sunt produsul unei familii oneste, care a încercat să-mi imprime, încă din anii de început, ideea că, atunci când urci, să dai bună ziua, pentru ca atunci când cobori, să ţi se răspundă. Sunt oameni la care ţin enorm de mult, de la care am avut ce învăţa şi aici nu pot să-i ignor pe cei trei prieteni de-ai mei, de fiecare zi: Vladimir Osiac, Dinică Ciobotea şi Gheorghe Pârvu. Nu pot să omit amiciţia arătată de oameni pe care îi respect enorm – Corneliu Sabetay, Ilie Ştefan, Nucu Marinescu”, a mărturisit prof. univ. dr. Cezar Avram, salutându-i, astfel, pe toţi cei care timp de aproape trei ore au uitat cum trece timpul, atunci când eşti aproape unui prieten de-o viaţă.