Doi ani de puşcărie pentru şoferul care a târât cu maşina un poliţist local din Craiova

0
445

judecatoria-craiovaBărbatul de 36 de ani, din comuna doljeană Vârvoru de Jos, care a vrut să scape de un agent al Poliţiei Locale Craiova, aşa că l-a târât zeci de metri, prin centrul Craiovei, a fost condamnat. Doljeanul, care se afla în perioada termenului de încercare după o condamnare cu suspendare pentru ucidere din culpă în momentul comiterii ultrajului, a primit o pedeapsă totală de 2 ani închisoare cu executare. În plus, trebuie să-i achite victimei 20.000 lei daune morale. Doljeanul a fost menţinut în arest preventiv, iar sentinţa, pronunţată miercuri, 16 noiembrie a.c., nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că fapta s-a petrecut marţi, 19 iulie a.c., în jurul orei 12.00, în Craiova, pe strada „A.I. Cuza”, în zona Universităţii. Agentul Poliţiei Locale Craiova Ionel Broboană, în vârstă de 47 de ani, a observat un autoturism Audi cu numere de Braşov, care staţiona în zona de acţiune a indicatorului „Oprirea Interzisă”. Bărbatul spune că i-a cerut şoferului să plece, însă acesta a refuzat şi a intrat într-un magazin. L-a aşteptat până a ieşit şi i-a cerut actele. Şoferul s-a urcat în autoturism părând că ar vrea să se conformeze şi să-i dea actele, portiera lui a rămas deschisă, iar agentul ţinea de ea. Numai că, brusc, şoferul a pornit maşina, a demarat în trombă, agentul rămânând agăţat de portieră. A fost târât câteva zeci de metri, iar la un moment dat şoferul fugar a oprit maşina, poliţistul local s-a desprins, iar bărbatul a închis portiera şi şi-a continuat drumul.

Ionel Broboană a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, a primit îngrijiri medicale, apoi s-a prezentat la Institutul de Medicină Legală Craiova, unde i s-a emis certificat medico-legal din care rezultă că are nevoie de 6-8 zile de îngrijiri medicale pentru vindecarea leziunilor suferite. Cât despre şofer, acesta a fost prins la scurt timp de poliţiştii Biroului Rutier Craiova, alertaţi de colegii lui Ionel Broboană. A fost identificat, stabilindu-se că este vorba despre Daniel Bancău, în vârstă de 36 ani, din comuna doljeană Vârvoru de Jos. Acesta a fost dus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, a fost audiat, procurorul de caz dispunând reţinerea sa pe 24 de ore pentru comiterea infracţiunii de ultraj.

Pe 20 iulie a fost prezentat Judecătoriei Craiova, cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova şi a emis mandat de arestare preventivă pe numele lui Bancău pentru o perioadă de 30 de zile. În martie 2011, Daniel Bancău a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Dolj la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani şi 6 luni (după ce, pe fond, la Judecătoria Craiova primise aceeaşi pedeapsă însă cu executare), astfel că acum infracţiunea de ultraj a fost comisă în perioada termenului de încercare.politist

A recunoscut totul la instanţă

Pe 28 iulie a.c. s-a înregistrat la Judecătoria Craiova dosarul în care Daniel Bancău a fost trimis în judecată pentru ultraj. Procurorii au reţinut în sarcina lui faptul că „în ziua de 19.07.2016, în jurul orei 12,10, persoana vătămată, având calitatea de agent principal în cadrul Poliţiei Locale Craiova – Serviciul Circulaţie şi aflându-se în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, i-a solicitat inculpatului B. D. (n.r. – Bancău Daniel) să îi prezinte actele de identitate, precum şi cele ale autoturismului pe care îl parcase pe strada A.I. Cuza din municipiul Craiova, însă acesta a refuzat, s-a urcat în autoturism, l-a pornit şi a început să se deplaseze cu el, deşi persoana vătămată a încercat să-l oprească ţinând de rama portierei stânga a vehiculului. Persoana vătămată a fost târâtă aproximativ 40 de metri, cauzându-i-se leziuni fizice”.

Miercuri, 16 noiembrie, magistraţii Judecătoriei Craiova au pronunţat sentinţa pe fond. Inculpatul a recunoscut totul, a cerut să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă, astfel că, judecătorii l-au condamnat pentru ultraj la 1 an şi 6 luni închisoare şi au decis să-i revoce suspendarea executării pedepsei de 1 an şi 6 luni primită pentru ucidere din culpă, cele două fiind contopite şi sporite cu o treime, astfel că Bancău a primit o pedeapsă totală de 2 ani închisoare cu executare: „Contopeşte pedeapsa de 1 an si 6 luni închisoare aplicata in cauza, cu pedeapsa de 1 an si 6 luni aplicata inculpatului prin s.p. nr. 2318/30.09.2010 a Judecătoriei Craiova, modificata prin decizia penala nr. 95/02.03.2011 a Tribunalului Dolj, definitivă la data de 22.03.2011, prin nerecurare, în pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an şi 6 luni închisoare, la care adaugă un spor de 6 luni (o treime din cealaltă pedeapsă), în total inculpatul urmând să execute pedeapsa de 2 ani închisoare, în regim de detenţie. În baza art.404 alin.4 lit. a C.p.p. rap. la art.72 alin.1 C.p. deduce din pedeapsa aplicată inculpatului BANCĂU DANIEL, durata reţinerii si arestării preventive de la 19.07.2016 la zi. În baza art. 399 alin.1 C.p.p. menţine măsura arestării preventive luată faţă de inculpatul BANCĂU DANIEL”, se arată în sentinţă. În plus, inculpatul trebuie să-i achite poliţistului local 20.000 lei daune morale. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, însă doljeanul rămâne în spatele gratiilor, conform hotărârii judecătorilor craioveni.