Festivalul Naţional „Ioana Radu”, după 20 de ani de la prima ediţie

0
727

Într-o perioadă în care s-au iniţiat procedurile oficiale pentru înscrierea romanţei româneşti pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, dar şi în An Centenar, în care celebrăm 101 ani de la naşterea celei considerare regina acestui gen muzical, Craiova organizează Festivalul Naţional „Ioana Radu”. După 20 de ani de la prima ediţie, din octombrie 1998, vin să ne reamintească faptul că „romanţa rămâne mereu tânără, mereu sinceră” aproape 30 de artişti, ca Ion Amititeloaie, Daniela Vlădescu, Ioana Cristea şi Ion Ghiţulescu, cărora li se alătură cunoscute tarafuri – Ionel Tudorache, Valentin Albeşteanu şi Caliu din Clejani. Cea de-a VIII-a ediţie a festivalului va avea loc în zilele de 25 şi 26 octombrie, de la ora 19.00, în sala mare a Teatrului Naţional Craiova (TNC), şi este organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj. Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia TNC, la preţul de 30 lei / seară.

«În 25 şi 26 octombrie va avea loc la Craiova un mare eveniment, care se leagă, în An Centenar, de Cetatea Băniei şi de acest judeţ, un eveniment naţional, care vorbeşte de ceva al nostru, românesc: romanţa. Iar cea care a performat cel mai bine în acest gen muzical a fost Ioana Radu. Născută la Bucureşti, ea a copilărit aici, la Craiova, în mahalaua Sineasca. Aici a şi cântat pentru prima dată, în cârciuma tatălui său, care se numea „La ieftenirea traiului”… O parte din casa în care a trăit există şi acum, în apropiere de cimitirul Sineasca, iar pe clădire se află o placă comemorativă», a menţionat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Amelia Etegan, manager al CJCPCT Dolj şi director al festivalului.

„Este un eveniment omagial, în care noi încercăm să îi aducem pe scenă  pe urmaşii Ioanei Radu”, a mai spus Etegan, adăugând că cele două seri de spectacol vor cuprinde şi romanţă, dar şi muzica lăutărească şi de petrecere, foarte gustată de public, în acompaniamentul Orchestrei Marian Alexandru şi în prezentarea  actriţei şi cântăreţei Miruna Ionescu. 

Astfel, joi, 25 octombrie, vor urca pe scenă Ion Amititeloaie, Livia Celea Streaţă, Maria Constantin, Roberta Crintea, Vasilica Dinu, Cristina Gheorghiu, Bianca Ionescu-Ballo, Radu Lazăr, Alexandru Lilea, Alina Mavrodin Vasiliu, Manuela Motocu, Liviu Olteanu, Mădălina Stoica, Daniela Vlădescu şi Taraful Ionel Tudorache. Un moment special va fi recitalul susţinut de Maria Casandra Hauşi, din Maramureş, şi Anghel Caliu, de la Taraf de Caliu – unul dintre ultimii şi cei mai talentaţi lăutari din Clejani. Vineri, 26 octombrie, invitaţi sunt Rodica Anghelescu, Zorina Bălan, Alla Cebotari, Viorica Ciubotaru, Ioana Cristea, Ion Drăgan, Constantin Florescu, Ion Ghiţulescu, Miruna Ionescu şi Taraful Valentin Albeşteanu, Constantin Lătăreţu, Maria Văduva.

«Facem acest festival cumva în zor mare, pentru că, eu neştiind, în urmă cu o lună, care este statutul meu în raport cu această instituţie, pe care o manageriez de 14 ani, n-am putut să demarez cu tot ce însemna festivalul, ci doar să fac o rezervare pentru sala TNC, în cele două zile. Am organizat totul mai târziu, dar asta nu înseamnă că nu va fi o ediţie reuşită, pentru că avem o distribuţie de excepţie şi o orchestră foarte bună pe scenă, aflată pentru prima oară la Craiova. Marian Alexandru este cunoscut violonist şi dirijor şi activează, în prezent, la Ansamblul Artistic „Ciocârlia”», a precizat managerul CJCPCT Dolj. Amelia Etegan a făcut referire la faptul că, anul acesta, pentru activitatea sa din 2017, a primit calificativul „nesatisfăcător” la evaluare, rezultatul fiind urmat de contestaţii şi o re-evaluare, de unde statutul incert, până de curând, la conducerea instituţiei. Din acelaşi motiv, şi bugetul pentru festival este „mai puţin de jumătate din cel prognozat”.

 

 

„Romanţa rămâne mereu tânără, mereu sinceră. Ea se revendică din doină, această comoară eternă a folclorului nostru. Romanţa! Tinerii o doresc, bătrânii o trec prin amintire. De altfel, compozitorii mai tineri au început, de la o vreme, să o curteze asiduu. Şi este, cred, cum nu se poate mai fericită întoarcerea la puritatea izvorului. Romanţa este, poate, cel mai viabil cântec românesc”. (Ioana Radu)

 

Ioana Radu s-a născut la 17 februarie 1917 şi a plecat spre eternitate într-o frumoasă zi de început de toamnă – 18 septembrie 1990. După opt ani de la moartea sa, la Craiova s-a deschis „Gala romanţei româneşti”. Au răsunat, atunci, primele acorduri de romanţă în cadrul festivalului ce-i poartă şi astăzi numele: Ioana Radu. Prima ediţie a avut loc pe 7 şi 8 octombrie 1998, la Salonul Maur al Palatului Minerva.