Ministrul Transporturilor cere un supracontrol la TAROM, după incidentele de săptămâna trecută

0
343
Sorin Buse, director Renault Technologie Roumanie, tine un discurs stagiarilor din cadrul programului "Drive your future" 2013, organizat de Renault Romania la Bucuresti, luni, 15 aprilie 2013. Programul este adresat studentilor din anii terminali si masteranzilor de la universitati din toata tara. STEFAN BIRLODEANU / MEDIAFAX FOTO
Sorin Buse, director Renault Technologie Roumanie, tine un discurs stagiarilor din cadrul programului “Drive your future” 2013, organizat de Renault Romania la Bucuresti, luni, 15 aprilie 2013. Programul este adresat studentilor din anii terminali si masteranzilor de la universitati din toata tara. STEFAN BIRLODEANU / MEDIAFAX FOTO

Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a efectuat ieri o vizită de lucru la TAROM în contextul incidentelor aviatice de săptămâna trecută, şi le-a cerut angajaţilor ca avioanele să fie verificate şi de alte persoane faţă de cei care le monitorizează în mod curent.

         „Vă cer să faceţi verificări prin sondaj, însă verificările să fie efectuate şi de alţi oameni faţă de cei care fac check-ul zilnic”, a transmis ministrul Sorin Buşe, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor. Pentru evitarea întârzierilor sau anulărilor curselor „au fost deja implementate măsuri suplimentare celor deja existente”.

            Măsurile suplimentare „prevăd activităţi de control şi includ verificări în plus ale aeronavelor, la intervale mai mici de timp, precum şi efectuarea unor noi audituri de siguranţă la lucrările de întreţinere”. De asemenea, „în perioada imediat următoare va fi înfiinţat departamentul Maintenance Control Centre, care monitorizează şi oferă asistenţă 24/7 pentru toate defectele apărute în operarea zilnică, dar şi biroul AOG (Aircraft on Ground), cu program 24/7 pentru asistenţa comenzilor de piese în timp real, cu scopul de a reduce timpii de imobilizare a aeronavelor”, a mai comunicat Ministerul Transporturilor.

               Potrivit unei note transmise vineri la solicitarea MEDIAFAX, „ca urmare a introducerii unei aeronave în control, programul zborurilor TAROM a fost afectat”. În cursul zilei de vineri, o echipă de investigatori din cadrul CIAS (Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile) a început acţiunile de determinare a cauzelor producerii evenimentului aviatic în care TAROM a întrerupt decolarea în cursa Bucureşti-Iaşi. Investigatorii au demarat „activităţile de investigaţie privind siguranţa, cu scopul de a determina cauzele producerii acestui eveniment aviatic”.

              „Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile a fost notificat în data de 13 octombrie 2016, în jurul orei 23.00, despre producerea în jurul orei 21.20 a unui incident aviatic pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti-Otopeni. În incident a fost implicată o aeronavă de tip ATR72-500, cu însemnele de înmatriculare YR-ATI, aparţinând companiei aeriene TAROM”, menţionează CIAS.