Colectarea selectivă a deşeurilor a început promiţător la Craiova

0
445

După aproape trei săptămâni de la lansarea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje, în Craiova, la punctele amplasate până în acest moment, s-au strâns  peste şase tone de deşeuri – hârtie, metal şi plastic, semn că cetăţenii se deprind uşor, uşor cu practica aruncării ambalajelor pe categorii, în containerele albastre, verzi şi galbene.

Sistemul de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje a fost lansat la Craiova la sfârşitul lunii septembrie a.c., perioadă în care Salubritatea a început să amenajeze o parte din punctele de colectare în mai multe zone din oraş, aşteptând reacţia oamenilor. Pentru a-i familiariza, cu noul sistem, în perioada 10-16 octombrie, Primăria Craiova, SC Salubritate SRL Craiova şi Eco-Rom Ambalaje au demarat şi o campanie de informare a locuitorilor Craiovei. Prin pliantele primite în cutiile poştale sau pe stradă, peste 5.000 de cetăţeni au aflat ce este colectarea selectivă, care este rolul pubelelor colorate din oraş şi de ce este importantă reciclarea ambalajelor. Potrivit comunicatului de presă remis de Eco-Rom Ambalaje, de la lansarea sistemului până acum craiovenii au colectat peste trei tone de plastic şi metal şi aproximativ trei tone de hârtie-carton, rezultat mulţumitor şi încurajator.

Sticla la pet-uri şi pet-urile la sticlă

Colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje este o lecţie pe care craiovenii o învaţă pas cu pas. Deşi regula de bază e „Hârtia la albastru, plasticul şi metalul la galben şi sticla la verde”, unii dintre ei mai încurcă pubelele, aruncând pet-urile la sticlă şi invers. Odată amplasate, containerele atrag imediat atenţia trecătorilor, care, după ce se dumiresc ce e cu pubelele apărute peste noapte în cartier, mai trebuie să se şi deprindă cu practica aruncării deşeurilor pe categorii.

„Până acum au fost ridicate containere cu deşeuri şi am observat că oamenii le mai şi încurcă. S-a întâmplat să mai găsim sticlă în loc de  pet-uri sau invers, însă, treptat, credem că cetăţenii se vor obişnui cu sistemul acesta de colectare selectivă, a cărui implementare reprezintă un pas important în salubrizarea oraşului”, a explicat Sorin Ciobanu, directorul SC Salubritate SRL Craiova.

Ca să arunce deşeurile în mod diferenţiat, unii dintre craioveni sunt nevoiţi să parcurgă câteva sute de metri până la unul dintre cele 33 de puncte de colectare  a deşeurilor amenajate până acum în oraş. Mai uşor le va fi atunci când în oraş vor fi de două ori mai multe astfel de puncte. Operatorul de salubritate intenţionează să amenajeze 62 de puncte de colectare selectivă în tot oraşul, până la finele lunii octombrie. Acestea vor acoperi 20-25% din municipiul Craiova şi vor deservi 70.000 de locuitori.