La Craiova se deschide Biblioteca „Acad. Dan Berindei”

0
556

O amplă şi valoroasă donaţie de cărţi şi periodice a academicianului Dan Berindei, vicepreşedintele Academiei Române, făcută Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” a determinat instituţia să înfiinţeze în cadrul său o bibliotecă ce va purta numele reputatului istoric. Deocamdată, patru transporturi au fost făcute la Craiova de la locuinţa din Bucureşti a academicianului, cu care au fost aduse nu mai puţin de 2.351 de cărţi şi 4.520 de periodice, însă şi alte volume din impresionanta bibliotecă personală a acestuia îşi vor găsi locul pe rafturile de aici. Dacă amenajările se vor încheia la timp, Biblioteca „Acad. Dan Berindei” ar putea fi inaugurată duminică, 3 noiembrie a.c., dată la care istoricul – autor a peste 500 de lucrări ştiinţifice, dintre care peste 50 de cărţi, în special referitoare la istoria politică universală şi românească – va sărbători împlinirea a 90 de ani de viaţă.

Va lua locul Secţiei pentru Copii şi Tineret şi Ludotecii

Apropiat de Craiova, în special de mediul universitar şi de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, unde a fost invitat şi a venit cu diverse ocazii în ultimii ani, acad. Dan Berindei a dorit să lase aici o parte importantă a bogatei sale biblioteci personale. Gestul său generos nu a rămas nerăsplătit, biblioteca publică doljeană punând la dispoziţie spaţiul nu numai pentru depozitarea volumelor, ci şi pentru accesul publicului la ele şi chiar înfiinţând o secţie care să îi poarte numele. Este vorba despre patru încăperi de la etajul al doilea al clădirii centrale, unde până nu demult îşi desfăşurau activitatea Secţia pentru Copii şi Tineret şi Ludoteca. De aproape o lună, spaţiul este amenajat, iar cărţile deja primite – inventariate.

Cărţi din diverse domenii, cea mai veche fiind editată în 1825

Potrivit bibliotecarilor doljeni, până în prezent patru transporturi au venit de la locuinţa din Bucureşti a academicianului Dan Berindei, cu care au fost aduse 4.520 de periodice şi 2.351 de cărţi. Pe rafturi, acestea îşi găsesc locul grupate în funcţie de domeniul din care provin: biografii, istoria Franţei, Franţa – monografii, corespondenţă Napoleon, istorie locală, oraşe din România, istoria ţărilor etc. Sunt cărţi nu doar numeroase, ci şi valoroase, spun bibliotecarii, cea mai veche fiind o ediţie în limba franceză datată 1825. Şi nu sunt singurele care vor ajunge la Craiova, din impresionanta sa bibliotecă acad. Dan Berindei făcând în continuare o selecţie a volumelor care vor fi donate Craiovei.

Sală de lectură, dar cu acces liber la rafturi

Biblioteca „Acad. Dan Berindei” va avea regim de sală de lectură, dar cu acces liber la rafturi, va fi deschisă tuturor craiovenilor şi va funcţiona după acelaşi program cu cel al Bibliotecii Judeţene. Tot aici vor fi expuse – după cum a precizat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” – un birou de lucru al academicianului, precum şi două fotolii care au aparţinut bunicului acestuia, primite de la însuşi regele Carol I al României. Micul „muzeu” va cuprinde şi alte obiecte care îi aparţin istoricului, donate, desigur, de acesta. Secţia ar putea fi inaugurată în preajma datei de 3 noiembrie a.c., dacă nu chiar în ziua respectivă, în care reputatul istoric va sărbători împlinirea a 90 de ani de viaţă.


Dan Berindei s-a născut la 3 noiembrie 1923, la Bucureşti. Este licenţiat în istorie şi filosofie al Universităţii din Bucureşti (1945), doctor în istorie (1969) şi membru titular al Academiei Române, din 1992. Din 1996 este preşedintele Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Române, iar din 2006 este vicepreşedinte al Academiei Române. A publicat peste 500 lucrări ştiinţifice, din care peste 50 de cărţi, în special referitoare la istoria politică universală şi românească a secolelor al XVIII-lea – al XX-lea, precum şi istoria culturii, printre care volumele „Revoluţia română din l821” (1991), „Societatea românească în vremea lui Carol I” (1992), „Diplomaţia românească modernă” (1995), „Revoluţia română din 1848-1849: Consideraţii şi reflecţii” (1997), „Românii şi Europa în perioadele premodernă şi modernă” (1997) ş.a. Din 1990 este membru în biroul Asociaţiei Internaţionale de Istorie Contemporană a Europei. Din 1996 este membru titular străin al Academiei Poloneze de Ştiinţe şi Litere şi tot din acelaşi an este preşedinte al Comitetului Naţional al Istoricilor din România. Din 2004 este membru al Consiliului Ştiinţific al Institutului Revoluţiei Române.

 


Secţiile de împrumut la domiciliu pentru copii şi adulţi, mutate în alt sediu

Amenajarea Bibliotecii „Acad. Dan Berindei” la etajul al doilea din clădirea centrală a Bibliotecii Judeţene a făcut ca, temporar, Secţia pentru Copii şi Tineret să se mute la parterul instituţiei. Spaţiul nu îi este suficient, având în vedere că în prezent dispune de aproximativ 60.000 de volume, dar şi că este una dintre cele mai frecventate secţii, numărul celor care îi trec pragul crescând odată cu începerea noului an şcolar.

Tot la parter s-a mutat, de aproape o lună, şi Ludoteca, restrânsă cu tot cu mobilier, cărţi şi jucării într-o singură încăpere. Asta deşi, în curând, sute de copii vor veni aici, graţie reluării unui proiect de succes: „Cărticica pentru prichindei şi copii mai măricei”, ajuns la a IV-a ediţie. Deocamdată bibliotecarele stabilesc parteneriate cu instituţiile de învăţământ, ca şi temele pe care urmează să se desfăşoare activităţile proiectului.

«Este mai greu, pentru că nu avem suficient spaţiu. Din acest motiv, copiii şi tinerii nu vor avea acces decât la câteva rafturi cu cărţi, în care s-au păstrat doar volumele cele mai căutate. Însă situaţia este temporară, pentru că Secţia pentru Copii şi Tineret, ca şi Secţia de împrumut la domiciliu pentru adulţi vor fi mutate în clădirea de pe strada „24 Ianuarie” nr. 4, acolo unde a funcţionat până nu demult Şcoala de Arte şi Meserii „Cornetti”», a precizat Mădălina Florescu, purtător de cuvânt al Bibliotecii Judeţene.

De asemenea, colecţiile de carte veche ale instituţiei vor fi mutate într-un alt sediu, pe „Jieţului” nr. 19-21, într-o clădire achiziţionată de Consiliul Judeţean Dolj, spre a fi dată în folosinţă bibliotecii, în cadrul proiectului cu fonduri europene „Centrul Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii Dolj-Vratsa”, finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013.