Vâlcov: Oricine ar încerca modificarea legii ar trebui judecat pentru trădare de ţară

0
164

Legea offshore aduce în plus pentru bugetul de stat 6 miliarde de dolari, iar oricine ar încerca să modifice actuala formă ar trebui judecat pentru trădare de ţară, a declarat sâmbătă, Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului.

„Oricât de mult ar ţipa ambasade europene sau alţi haştagişti prin piaţă sau pe oriunde, cine ar îndrăzni să modifice actuala formă a legii offshore, în sensul în care să reducă acele condiţii financiare care au fost aprobate în Camera Deputaţilor la propunerea lui Liviu Dragnea, cred că va trebui judecat pentru trădare de ţară, pentru că acolo vorbim de 6 miliarde de dolari, pe care statul român îi câştigă în plus faţă de versiunea iniţială a legii şi eu nu cred că cineva poate dori să obţinem cu 6 miliarde mai puţin”, a declarat Darius Vâlcov, la Antena 3.

Darius Vâlcov a precizat că înainte de actualizarea legii offshore, marile companii aveau în doi ani profituri de peste 900 de milioane de dolari, iar statul român încasa mai puţin de 100 de milioane de euro.

„Ce înseamnă o taxare mai mare sau mai mică? De exemplu, o taxare de 5,5% în on shore, adică pe uscat, cât au plătit cele mai mari companii în 2016 şi 2017 vi se pare o redevenţă mare sau mică? În condiţiile în care acea taxare aduce sub 100 de milioane de euro statului român, iar acele companii au doar în doi ani de zile profit de 900 de milioane de dolari. Foarte bine că sunt pe profit, dar totuşi statul trebuie să încaseze ceva de pe urma resurselor sale, pentru că nu doreşte nimeni să se dea acei metri cubi din Marea Neagră şi aici vorbim de câteva zeci de milioane de euro, specialiştii estimează că se vor depăşi 100 miliarde de euro venituri, iar statul român să încaseze 10% dintre acestea. Cred că ar fi o cruzime şi o nebunie ca cineva să accepte ca acest lucru să se întâmple”, a mai adăugat Vâlcov.