Elevii olimpici români la Fizică au dus România pe locul I în Europa şi pe III în lume

0
247
Lotul naţional de Fizică al României a obținut trei medalii de aur și două de argint la Olimpiada Internațională de Fizică (IPhO) 2023 din Japonia, aducând România pe locul 1 în Europa și pe locul 3 în lume, după China, Coreea de Sud (prima poziție) și Statele Unite ale Americii (a doua poziție), potrivit rezultatelor anunțate de Ministerul Educației luni la prânz, 17 iulie.

FOTO: facebook

„După matematică, România scrie istorie și la Olimpiada Internațională de Fizică desfășurată la Tokyo, în Japonia, în perioada 10-17 iulie, cu participarea a 398 de elevi din 84 de țări”, precizează Ministerul Educaţiei,  pe Facebook. Un singur elev provine de la un liceu de stat, restul sunt de la același liceu privat, după cum menţionează Edupedu.ro.

În urmă cu o săptămână, România a obținut locul I în Europa și locul 4 în lume la Olimpiada Internațională de Matematică, organizată tot în Japonia, cu un total de 208 puncte, un record din 1999 încoace. În 2002, se obţinea locul al II-lea mondial pentru elevii români la Olimpiada Internațională de Fizică, cu patru medalii de aur și una de argint.
Iată elevii români, premiați la IPhO 2023:
  • Oros Vlad Ștefan, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara, clasa a XII-a, medalie de aur
  • Momoiu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a XI-a, medalie de aur, poziția a 7-a în clasamentul general
  • Dragomir Darius Andrei, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a XI-a, medalie de aur
  • Mirică Ioan Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a XI-a, medalie de argint
  • Tudose Rareș Felix, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a X-a, medalie de argint

Lotul României a fost coordonat de profesoara doctor Delia Davidescu de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și conferențiarul universitar dr. Popescu Sebastian-Dumitru de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași. Pe 20 iunie, la Olimpiada Europeană de Fizică 2023, olimpicii români la fizică au avut cel mai bun rezultat pe țări. Coordonatoarea lotului spunea pentru Edupedu.ro că „primii trei elevi sunt români și avem premii pentru cea mai bună lucrare teoretică, cea mai bună lucrare experimentală și cel mai mare rezultat per total din concurs. Nicio altă țară nu are aceste performanțe”.