Retur facil cu Sabail?

0
641
Universitatea Craiova dispută astăzi manşa secundă din turul I preliminar al Europa League, contra formaşiei azere la care joacă ghanezul Essien

 

Universitatea Craiova – FK Sabail Baku

Stadion: „Ion Oblemenco”, ora 19

Universitatea Craiova: Pigliacelli – Martic, Kelic, Tiago Ferreira, Bancu – Mateiu, Qaka, Ivanov – Vătăjelu, Bărbuţ, M. Roman. Antrenor: Cornel Papură. Rezerve: L. Popescu – Borţa, Gardoş, Cicâldău, Baiaram, V. Constantin, Carlos Fortes.

FK Sabail Baku: Bozinovski – Abbasov I, Yunuszada, Erico, Rahimov – Cociuc, Essien, Amirguliyev – Abbasov II, Ramazanov, Hamdi. Antrenor:Aftandil Hajiyev. Rezerve: Ahmadov – Manafov, Yagublu, Baybalayev, Murandbayli, Mapuku, Duventru.

Arbitri: Helgi Mikael Jónasson – Johann Gudmundsson, Bryngeir Valdimarsson. Rezervă: Ivar Orri Kristjansson (toţi din Islanda).

Paradoxal, deşi Ştiinţa a început sezonul cu două victorii, atmosfera din jurul echipei nu este deloc una relaxată. Tensiunea se simte, iar după mai mulţi ani s-a auzit în tribune scandarea „demisia”, la adresa antrenorului. Cornel Papură este sub o presiune enormă, iar momentele din finalul partidei cu Clinceni nu sunt decât vârful aisbergului, fiindcă fanii au speculat primul prilej pentru a-i reproşa finanţatorului Rotaru refuzul de a instala un antrenor de calibru. Aşadar, nu rezultatele sunt cele care îl ameninţă neapărat pe Papură (deşi a pierdut locul 3 la finalul campionatului trecut), ci CV-ul şi jocul încă neconvingător. Mangia a avut un start de campionat modest anul trecut, dar era apărat de trofeul cucerit cu două luni înainte. În plus, străinii au avut mereu parte de o mai mare toleranţă la Craiova, în timp ce localnicilor li s-a căutat aproape mereu nod în papură. Tehnicianul oltean are parte de un start de sezon destul de lin din punct de vedere al adversarilor, atât în campionat, cât şi un Europa League, dar trebuie să elimine cât mai rapid căderile dramatice din jocul echipei, aşa cum s-a întâmplat pe finalul partidei cu Clinceni, pentru a beneficia de linişte din partea fanilor. Nevoit să apeleze la juniori necopţi în meciurile de campionat, Papură poate alinia azi o formulă experimentată, solidă, cu numai două implanturi, Qaka şi Ivanov (Vătăjelu şi Roman nu pot fi trecuţi la capitolul noutăţi), aşa că Ştiinţa nu are voie să sufere contra unei echipe modeste, care şi-a etalat limitele la meciul din tur, când a fost înghesuită în propriul careu de alb-albaştri. Deşi au avut o primă manşă la discreţie, alb-albaştrii sunt precauţi înainte de a doua manşă şi spun că ar fi fost mult mai liniştiţi cu 3-1 sau 4-2 după tur, în condiţiile în care Qaka a avut o bară în prelungiri, la Baku. Suprinzător, chiar dacă suntem la început de sezon, accidentările abundă în lotul oltean, din care lipsesc Mihăilă, Ioniţă, Acka, Baicu şi Briceag. Craiovenii au un oaspete cu nume în seara aceasta, ghanezul Michael Essien, fostul jucător de la Real Madrid şi Chelsea jucând pentru Sabail la final de carieră. Învingătoarea acestei duble manşe se va duela cu câştigătoarea din duelul tur-retur dintre Honved Budapesta şi Zalgiris Vilnius, ungurii având avantaj, 3-1, după primul meci.
Papură: „Am fi într-o mare eroare dacă ne considerăm calificaţi”
Antrenorul Ştiinţei, Cornel Papură, a prefaţat duelul de astăzi cu azerii, spunând că ar fi o mare greşeală pentru elevii săi să se considere deja calificaţi. „Nu va fi un meci foarte uşor, chiar dacă am jucat bine în prima manşă şi avem un avantaj. Trebuie să rămânem concentraţi, dacă ne gândim că suntem calificaţi, am fi într-o eroare, nu trebuie să riscăm nimic. Acesta este obiectivul principal: calificarea. La fotbal se poate întâmpla orice, aşa că trebuie să rămânem concentraţi, am văzut şi la meciul cu Clinceni, echipa adversă a trecut centrul de câteva ori şi a reuşit să ne pună în dificultate. Sper să nu mai trăiesc momente aşa de dramatice precum la finalul partidei cu Clinceni, îmbătrânesc prea repede. Ar fi bine să evităm momente precum cele din care am primit goluri, mă refer la faze fixe, atât cu Sabail, cât şi cu Clinceni. Trebuie să ne concentrăm la jucătorii lor de atac, în tur am primit gol la un corner şi apoi am fost surprinşi pe construcţia noastră, după o pasă greşită. Sunt nevoit la fiecare meci să schimb primul 11, nu este uşor, dar avem în lot jucători buni şi îi pot suplini pe cei absenţi, respectiv Mihăilă, Ioniţă, Baicu sau Acka. E mai uşor să fac primul 11 când nu trebuie să ţin cont de regula under 21, mai ales că la meciurile importante jucătorii tineri se pierd, este complicat pentru ei, mentalul lor depinde de primele reuşite, iar dacă nu sunt susţinuţi, îi pierdem pentru tot meciul. Cicâldău vine după un turneu final bun, este în lot, este dornic să joace, sper să intre în cea mai bună formă cât mai repede. Eu nu ştiu nimic despre transferul său. Nu ştiu ce sumă este corectă pentru el, 7, 10 sau 40 de milioane, cea corectă este cea care se plăteşte. Publicul nostru este mai vulcanic, am fi avut nevoie de susţinere în minutul 90 la 2-1 cu Clinceni, nu de huiduieli, lucrurile mergeau bine pentru noi, dar încerc să mp detaşez de aceste reacţii, sunt spectatorii noştri şi îi respectăm, vin în număr mare la stadion şi ne susţin.
Albanezul Kamer Qaka a declarat: „Va fi un meci greu, chiar dacă am câştigat în tur, trebuie să dăm 100 % pentru a  ne califica. Ne gândim la fiecare meci în parte, nu la cel cu Dinamo sau cel din turul doi preliminar. Sunt fericit la Craiova, totul este perfect pentru mine, avem o echipă foarte puternică şi mă ajută şi pe mine să joc la un nivel înalt, chiar dacă nu sunt folosit pe poziţia pe care am evoluat în trecut. Îmi doresc să marchez, sper că o voi face în curând şi chiar de mai multe ori.”

Bărbuţ şi Qaka, remarcaţii celor de la Sabail

Doi jucători de la Craiova, Bărbuţ şi Qaka, le-au atras atenţia în mod special celor de la Sabail. „Craiova este o echipă bună, favorită la calificare, dar ne vom jucas şi noi şansele. Mi-au plăcut doi jucători în mod special de la Craiova, numerele 22 şi 15 (Bărbuţ şi Qaka, n.r.)” a declarat căpitanul Rahid Amirguliyev.

Antrenorul Aftandil Hajiyev a adăugat: “Universitatea Craiova este o echipă de mare tradiţie, care a evoluat în istoria sa de multe ori în cupele europene, în timp ce noi suntem un club nou, cu un patron tânăr şi ambiţios şi deja pentru noi este o realizare să jucăm în cupele europene. Meciul din tur a fost unul spectaculos şi sunt sigur şi că acesta va fi la fel. Chiar dacă suntem puţin obosiţi după drum, vă asigur că vom da totul pe teren, vom lupta până la capăt pentru calificare. Am avut timp să pregătim tactic mult mai bine partida-retur, acum ştim mult mai multe despre Craiova. Am vorbit cu Erico da Silva, care mi-a spus numai lucruri pozitive despre Craiova şi despre fotbalul românesc, dar acum avem şi noi date mai multe despre adversari, în urma primului meci. Suntem încrezători. Stadionul Craiovei este unul modern, seamănă cu arena Tofiq Bahramov de la Baku”.

Azerii nu l-au lăsat deloc la dispoziţia media pe ghanezul Michael Essien, atât la meciul tur, şi nici de această dată, refuzând orice încercare de dialog cu acesta.