Complexul Energetic Oltenia , amendat de comisarii Gărzii de Mediu

0
351
Pentru nerespectarea prevederilor legale privind calitatea aerului înconjurator, precum şi pentru nerespectarea altor prevederi legale, privind emisiile industriale care vizează factorul de mediu aer Comisariatul Judeţean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu, a aplicat sancţiuni şi a stabilit măsuri pentru conformare.
Gheorghe Călinoiu, comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu – CJ Dolj a precizat că deşi  Complexul Energetic OLTENIA – SE Craiova II şi SE Işalniţa folosesc pentru depozitarea cenuşii generate, pe cele trei depozite, din activitatea de producerea energiei electrice –  tehnologia fluidului dens, cea mai bună tehnologie disponibilă agreată de Uniunea Europeană, fapt care  a permis diminuarea semnificativă a spulberărilor în condiţii normale, în condiţii meteorologice extreme (rafale puternice de vânt, schimbări bruşte de direcţie a vântului, temperaturi ridicate care conduc la uscarea rapida a solului) apare fenomenul spulberărilor de cenuşă. „În anul 2018, urmare a numeroaselor sesizari privind spulberările de cenuşă în special în zona localitătilor Mischii şi Simnicul de Sus –  CJ Dolj a  notificat Agenția pentru Protecția Mediului Dolj în legătură cu nerespectarea condiţiilor din Autorizația Integrata de Mediu nr. 74/07.07.2018, în vederea aplicării dispozitiilor art. 17 din OUG 195/2005 , aceasta ducând, în vederea remedierii deficienţelor, la elaborarea de către SE CRAIOVA II a unui   program de măsuri cu aplicabilitate imediata, de măsuri alternative și de perspectivă, pentru soluţionarea situației privind spulberările în condiții meteo extreme”, mai susţine Gheorghe Călinoiu. 
Amenzi peste amenzi
De asemenea, s-au aplicat: o amendă în cuantum de 100 mii lei, operatorului Complexul Energetic Oltenia SA – Sucursala Electrocentrale Craiova II , pentru nerespectarea prevederilor Legii 104/2011, privind calitatea aerului înconjurator, art. 79 alin.4 lit.a – nerespectare prevederi act de reglementare în ceea ce priveşte  indicatorului pulberi în suspensie,  şi tot pentru nerespectare calitate aer, 50 mii lei: nerespectare prevederi Lege 278/2013 privind emisiile industriale, art.8 alin.1  – pentru nerespectare prevederi acte reglementare cu privire la asigurarea de masuri necesare pentru prevenirea antrenarii de pulberi de pe depozitul de zgura şi cenuşă, Valea Mânăstirii. „În anul 2019 a fost aplicată o amendă în cuantum de 100 mii lei, operatorului Complexul Energetic Oltenia SA – Sucursala Electrocentrale Craiova II, pentru nerespectarea prevederilor Legii 104/2011, privind calitatea aerului inconjurator, art. 79 alin.4 lit.a – nerespectare prevederi act de reglementare in ceea ce priveste  indicatorului pulberi in suspensie”, a mai explicat Călinoiu.