RAT Craiova îşi deschide linie de credit de 1,5 milioane lei

0
299

ratConducerea RAT Craiova spune că are nevoie de o linie de credit pe care să o utilizeze ori de câte ori are nevoie, deoarece duce lipsă de lichidităţi pentru desfăşurarea activităţii curente. Cu alte cuvinte, RAT Craiova nu stă prea bine cu bani, în această perioadă de vară, şi nu are altă soluţie la îndemână decât să se împrumute în bancă pentru a-şi onora furnizorii, iar, pe mai departe, autobuzele şi tramvaiele să poată să vină în staţii.

Conducerea RAT Craiova spune că s-a mai mers înainte pe această procedură. Fosta regie a avut deschisă o linie de credit, în valoare de 710.000 lei, care tocmai a fost încheiată pe 1 iulie, şi care a ajutat operatorul să funcţioneze în bune condiţii. De această dată, lucrurile sunt puţin schimbate, accesarea unui noi credit fiind legată strâns de votul CLM Craiova. La începutul acestui an, fosta regie de transport s-a transformat în SC RAT Craiova SRL, iar asociatul unic este CLM Craiova. Îndeplinind această calitate, consilierii municipali sunt cei care trebuie să-şi dea mai întâi acordul pentru această intenţie de credit.

CLM Craiova trebuie să aprobe acest credit

Pe ordinea de zi a şedinţei CLM Craiova, de joi – prima din acest mandat – se află, aşadar,  un proiect de hotărâre prin care RAT Craiova îşi exprimă intenţia de deschide o linie de credit de 1,5 milioane de lei la o unitate bancară şi solicită acodul consilierilor municipali în acest sens. În referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre se precizează că statutul noii societăţi de transport prevede ca orice contractare de împrumuturi bancare (şi linia de credit se înscrie aici) este atributul asociatului unic să hotărască în acest sens. „Prin adresa nr. 8575/13.06.2016 R.A.T. S.R.L. Craiova solicită Consiliului Local al Municipiului Craiova, în calitate de asociat unic, ce exercită drepturile şi îndeplineşte obligaţiile care potrivit legii revin adunării generale, să aprobe accesarea de către R.A.T. S.R.L. Craiova a unei linii de credit în valoare de 1.500.000 lei”, se specifică în proiectul de hotărâre.

rat 1

RAT Craiova duce lipsă de lichidităţi

În adresa pe care a înaintat-o CLM Craiova, pe data de 13 iunie, conducerea RAT Craiova motivează de ce vine cu o astfel de solicitare. Reprezentanţii operatorului de transport susţin că este nevoie de această linie de credit, din care să fie traşi bani ori de câte ori este nevoie, deoarece nu mai există lichidităţi astfel ca operatorul să-şi desfăşoare activitatea în bune condiţii. „Motivaţia acestei solicitări este dată de faptul că în derularea activităţii cotidiene R.A.T. S.R.L. Craiova duce lipsă de lichidităţi”, se precizează în proiectul de hotărâre. Conducerea RAT Craiova a precizat, de asemenea, că vechea linie de credit a fost închisă şi se poate accesa una nouă.

Venituri mai scăzute pe timpul verii

Conducerea RAT Craiova explică aleşilor locali şi de ce s-a ajuns cu veniturile la minimum. În această perioadă de vară, nivelul încasărilor provenit din abonamente (elevi, pensionari şi celelalte categorii), cât şi din bilete, este mai redus, fiind mai puţine persoanele care călătoresc cu autobuzele şi tramvaiele în oraş. Ori Rat Craiova, susţin reprezentanţii său, nu poate să funcţioneze din aceste venituri minime, fiind necesar un flux constant pentru achitarea furnizorilor. „Societatea are nevoie de un flux de numerar constant pentru a-şi achita obligaţiile pentru diverşi furnizori şi solicită aprobarea pentru accesarea acestei linii de credit pentru a fi ultilizată atunci când este nevoie”, se menţionează în proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi.