100 de artişti din 11 ţări pun pe jar Craiova! Ediţie de foc a Festivalului „Puppets Occupy Street”!

0
831

538954_407094902653368_646244980_n12 trupe şi artişti din 11 ţări – Italia, Spania, Venezuela, Argentina, Turcia, Macedonia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Serbia şi România – vor participa, luna viitoare, la ediţia de foc a Festivalului „Puppets Occupy Street”, organizată la Craiova de Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, cu susţinerea Primăriei şi Consiliului Local Craiova.

Aproximativ 150 de evenimente se vor desfăşura, pe parcursul a opt zile, în centrul oraşului şi în principalele cartiere, ca şi în Parcul „Nicolae Romanescu” şi Grădina Botanică. Craiovenii se vor bucura aici nu numai de reprezentaţii teatrale şi animaţie stradală, ci şi de expoziţii de scenografie, ateliere de creaţie, proiecţii de filme de animaţie, concerte rock şi de muzică balcanică, majoritatea în aer liber. Plus o mulţime de surprize, precum show-uri cu foc ori artişti jucând „la pălărie”, la colţ de stradă!

Spectaculoase, ca de obicei, se anunţă a fi cele două parade, de deschidere şi de închidere a festivalului, pe 25 august şi 1 septembrie, pe traseul Mc Donald’s – Piaţa „Mihai Viteazul”, în care vor defila un car alegoric şi expresive păpuşi-gigant, între care una cu înălţimea de 4,5 metri!

După Water Edition în 2015 şi Fire Edition anul acesta, organizatorii Puppets Occupy Street” pregătesc pentru craioveni o ediţie a festivalului dedicată aerului, în 2017, şi alta, pământului, în 2018.COLIBRI

Ajuns la cea de-a III-a ediţie, „Puppets Occupy Street” – primul festival de arta animaţiei din România care se desfăşoară exclusiv în spaţii neconvenţionale – aduce la Craiova artişti independenţi, companii de teatru private şi teatre de stat, ale căror reprezentaţii vor incendia atmosfera! 12 trupe şi artişti din 11 ţări vor participa la evenimentul care va avea loc în perioada 25 august – 1 septembrie, potrivit managerului Teatrului „Colibri”, Adriana Teodorescu.

Este vorba despre Teatro de Titeres y Marionetas Colibri (Venezuela); Tomas Taboada (Argentina); Bruno Leone, Compania Faber Teater (Italia); Bigolis Theater, Trant Companya D’Espectacoles S.C.P., Papito (Spania); Ort-iki Puppet and Street Theatre (Ungaria); Ucaneller Kuklaevi (Turcia); Valentino Georgievski (Macedonia); Amaro Del (Serbia); Fire Theatre Mime Company (Bulgaria). Invitaţi din Polonia vor prezenta la Craiova filme de scurtmetraj de animaţie, în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Limbă Poloneză din cadrul Universităţii din Craiova, iar România va fi reprezentată de artişti din Bucureşti („Muschetarii”, MAG, AnimArts, Atelier D, D’Artamy), Arad (Marionet Studio, Tărâmul Poveştilor Dollo, Soso şi Nuţi), Cluj-Napoca („Konthrast”) şi, bineînţeles, Craiova.afis

Carul alegoric şi păpuşile-gigant din „Puppet’s Parade” creaţii ale unor tineri scenografi bucureşteni

Aşa cum publicul s-a obişnuit deja, festivalul se va deschide în seara de 25 august cu „Puppet’s Parade”, pe traseul Mc Donald’s – Piaţa „Mihai Viteazul”. Alături de un car alegoric vor defila în paradă expresive păpuşi supradimensionate – toate creaţii ale tinerilor scenografi Oana Micu şi Tiberiu Toitan, din Bucureşti. «Sunt artişti foarte buni, cu care noi colaborăm din 2014. Fiind un proiect pe termen lung, ştiu şi ei, de la an la an, ce vor face. Aşadar, păpuşile sunt responsabilitatea lor, inclusiv adaptarea celor din anii precedenţi pentru ediţia curentă. Anul acesta, una dintre păpuşi va avea o înălţime de-a dreptul impresionantă – patru metri şi jumătate, căci atât ne permite traseul, cu cablurile care traversează străzile. Va fi acţionată şi de la sol, dar va avea şi un sistem mecanic de mânuire, printr-o persoană care va fi „suspendată” la doi-trei metri înălţime. Trebuie subliniat că sunt păpuşi unicat, nu au fost copiate după altele şi nu au fost văzute niciunde, la alte festivaluri prin ţară sau prin lume. De-asta au şi savoare şi sunt foarte atractive pentru public, dar şi pentru artişti», spune managerul Adriana Teodorescu.DSC_0432

Artiştii vor jongla cu flăcări şi vor arunca scântei… în limita impusă de siguranţa participanţilor

Pe traseul paradei, craiovenii vor putea admira şi jonglerii cu foc şi flăcări ori alte momente spectaculoase – toate însă în limita impusă de siguranţa participanţilor! „Să nu se aştepte cineva să izbucnească nişte flăcări de ici, de acolo, pentru că siguranţa oamenilor este mult mai importantă! Și dacă la ediţiile precedente nu am avut nici cel mai mic incident, cu atât mai mult nu ne dorim acum, când e vorba de foc şi e mult mai periculos. N-o să le ieşim din cuvânt partenerilor de la ISU, Jandarmerie şi Poliţia Locală: atât cât ne vor permite ei ne vom întinde cu flăcările! Pentru că, repet, siguranţa oamenilor este cea mai importantă”, a ţinut să precizeze Adriana Teodorescu.

Odată ajunşi în Piaţa „Mihai Viteazul”, participanţii la paradă vor avea parte de alte surprize, dintre care managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri” nu a vrut să dezvăluie decât o inedită videoproiecţie pe clădirea Palace. «Anul trecut, oamenii nu s-au aşteptat să îi întâmpinăm cu un tun cu spumă şi să îi provocăm la o baie! E adevărat că, anul acesta, fiind ediţia de foc, nu o să-i provocăm să vină cu costume ignifugate, dar sigur o să fie încântaţi de ce se va întâmpla acolo!», a adăugat aceasta._MG_0295-1

Concerte rock şi de muzică ţigănească balcanică, expoziţii de scenografie şi machete de trenuri

Zona centrală, principalele cartiere, Centrul Multifuncţional, Parcul „Nicolae Romanescu” şi Grădina Botanică sunt câteva dintre locurile în care publicul se va întâlni cu artiştii invitaţi. Pe parcursul celor opt zile de festival, aproximativ 150 de evenimente vor avea loc în întreg oraşul, transformându-l într-o imensă scenă. Cele mai multe sunt spectacole de teatru de păpuşi şi arta animaţiei, însă craiovenii vor fi invitaţi şi la altele. Aşa sunt expoziţiile – fie de scenografie, fie de… machete de trenuri – şi proiecţiile de filme de animaţie de scurtmetraj, prezentate de artişti din Polonia, în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Limbă Poloneză din cadrul Universităţii din Craiova.

De asemenea, programul cuprinde mai multe ateliere de creaţie, majoritatea pentru copii şi tineri, organizate în prima parte a zilei, în aer liber. Altele, pentru profesionişti, vor fi coordonate de artistul italian Bruno Leone şi de coregraful Ionuţ Sergiu Anghel, de  la Opera Naţională Română Timişoara, cu care Teatrul „Colibri” a colaborat şi la realizarea spectacolelor „Vrăjitorul din Oz” (2015) şi „Zorro” (2016), ambele cu regia şi scenariul de Cristian Mitescu.ta_4

Nu vor lipsi din program nici concertele. Unul, de muzică rock, va fi susţinut – chiar în deschiderea festivalului – de trupa „Konthrast” din Cluj-Napoca. Altul va aduce pentru prima dată la Craiova formaţia „Amaro Del” din Serbia, cu un repertoriu de muzică ţigănească balcanică. Organizatorii mai anunţă încă două concerte-surpriză, unul avându-l protagonist pe actorul Marin Fagu.

Adriana Teodorescu, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”: «Toţi invitaţii sunt artişti sau companii care au participat la festivaluri de teatru foarte ample şi de prestigiu. Și fiecare aduce ceva… altceva! Turcii vin cu genul lor de spectacole de tradiţie. Bruno Leone – care tocmai a fost distins cu o importantă medalie la una dintre conferinţele UNIMA – vine cu commedia dell’arte cu păpuşi, Pulcinella. Bulgarii, de la Sofia, vor prezenta un show cu foc. Artiştii din Venezuela – ca şi Tomas Taboada din Argentina, Papito din Spania ori Valentino Georgievski din Macedonia – sunt independenţi şi o să-i vedem şi la colţul străzii, jucând „la pălărie”, dar o să aibă şi spectacole. Sunt oameni care aduc din spiritul şi parfumul Occidentului, pentru că mai peste tot pe unde ne ducem dincolo de graniţele României vedem în oraşe artişti – păpuşari, muzicieni, plasticieni, acrobaţi – care stau şi joacă „la pălărie”. I-ar sta bine şi Craiovei să intre în rândul acestor oraşe».

_MG_0049_

with children

P1120805

pul 2