Andreea Paul Vass şi ghilimelele

1
331
Andreea Paul Vass

Desemnată, nu de mult, vicepreşedinte al PDL şi membru al Coaliţiei pentru universităţi curate, doamna Andreea Paul Vass, fostă consilier personal a ex-premierului Emil Boc, s-a trezit acuzată de plagiat în lucrarea sa de doctorat. Şi asta după ce-şi încercase detenta referindu-se la plagiatul lui Victor Ponta. Fiindcă, de la o vreme, plagiatorii nu se mai suportă între ei. Cei de la „Jurnalul Naţional”, ca să nu mai piardă vremea, i-au pus pe două coloane lucrarea intitulată „Analiza practicilor anticoncurenţiale şi derogatorii în noul context al economiei globale”, pentru care, în 2008, a obţinut titlul de doctor în economie. Şi asta între două curse la Strasbourg şi Bruxelles, unde era consilier al lui Stolojan şi prezenţa la catedra Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti, unde ţinea cursuri pentru masteranzi. Andreea Paul Vass nu doar s-a inspirat, nu doar a ciugulit, ci a luat când cu polonicul, când cu coşul, din alţi autori, citaţi, este adevărat, dar neghilimelată producţia intelectuală însuşită. Şi cum se apără distinsa doamnă? „Ghilimelele nu prea se folosesc în economie dacă se parafrazează, însă trebuie citat autorul”. Ingenios patent! Pe logica asta şuie, citezi un autor, cu care te declari, eventual, de acord, că este de bon ton, şi îţi însuşeşti o parte din strădania sa intelectuală. Andreea Paul Vass, autoarea programului de guvernare al premierului MRU, de fapt, calchiat după cel al Guvernului Emil Boc, nu s-a resemnat, ci doar a făcut „ciocul mai mic”, ca să ne exprimăm din lirica democrat-liberală. A ajuns la mâna Comisiei de etică a Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti. Unde, probabil, va fi „albită”. Fiindcă vara asta se poartă albul. Andreea Paul Vass n-are motive să fie impacientată, fiindcă se află într-o companie selectă pe linie de partid: Vasile Blaga şi Elena Udrea. Ambii divulgaţi pentru fapte similare. Fără a invoca însă ghilimelele. Impostura academică este un fenomen de masă, plagiatul fiind forma cea mai vicioasă. Şi chiar lucrările neplagiate, multe dintre ele, nu ar merita să capete legitimitate pentru sărăcia conceptuală. Până acum, în nici o universitate de stat, cât de cât prestigioasă, nu s-a auzit de vreun protest vehement la adresa plagiatorilor. Cât priveşte inovaţia promovată de Andreea Paul Vass în privinţa ghilimelelor, totul pare o glumă stupidă, un fel de a te afla în treabă, fiindcă gravitatea însuşirii cercetării altora nu mai trebuie comentată. (D.V.)

1 COMENTARIU

  1. De acord, dar in dreptul ei la replica, Paul isi asuma greseala acelei afirmatii. E publica si voi nu ati folosit-o, banuiesc, intentionat:
    http://www.andreeavass.ro/blog/2012/07/drept-la-replica-referitor-la-acuza-de-plagiat-lansata-de-catre-jurnalul-national-si-antena-3/
    La pct 5 spune “Imi asum greseala pe care am facut-o in declaratia publica cum ca “in domeniul economic nu punem ghilimele” si o corectez acum. De fapt, intentia mea a fost sa spun ca “definitiile economice general cunoscute nu au nevoie de ghilimele” “.

Comments are closed.