Secretara șefă de la Școala Nr. 36 ”Gheorghe Bibescu”, condamnată la 5 ani și 8 luni de detenție

0
1397

Anca Daniela Chivu, secretara şefă de la Școala Gimnazială Nr. 36 ”Gheorghe Bibescu” Craiova a fost condamnată, vineri, de judecătorii de la Tribunalul Dolj, la o pedeapsă totală de 5 ani și 8 luni închisoare pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, luare de mită în formă continuată (trei acte materiale) şi două infracţiuni de înşelăciune în formă calificată. În același dosar, o femeie care i-a dat şpagă secretarei pentru a-i rezolva angajarea la o şcoală din municipiu a primit 2 ani de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, cercetarea femeii a început în decembrie 2015, când un craiovean i-a sesizat pe ofiţerii Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj că, la sfârşitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie 2015, Chivu Anca Daniela (46 de ani) a primit 7.500 euro din 15.000 euro cât ceruse, lăsându-l pe acesta să creadă că are influenţă asupra directorului Spitalului Clinic de Urgenţă Craiova pentru a o angaja pe fiica sa pe un post de medic rezident ginecolog la spitalul pe care îl conduce şi, totodată, că va interveni pentru obţinerea la rezidenţiat a unui punctaj ce îi va asigura ocuparea unui post pe specializarea ginecologie. La aproximativ o săptămână după ce i-a remis suma de 7.500 de euro, persoana vătămată s-a întâlnit cu inculpata în faţa Şcolii nr. 36 Craiova, unde aceasta din urmă îi solicitase, pentru a-i cere cu împrumut o sumă de bani. Acolo bărbatul a aflat că femeia nu e “firmă serioasă”, şi bineînţeles că nu a “rezolvat-o” pe fiica sa. În ianuarie 2016 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a fost înregistrat un alt denunţ împotriva secretarei, o femeie declarând că în vara anului 2011, Anca Daniela Chivu i-a pretins suma de 400 euro pentru a facilita transferul şcolar al fiicei sale, de la Liceul Henri Coandă la Şcoala Normală „Ştefan Velovan” din Craiova, spunându-i că are relaţii în cadrul  I.Ş.J. Dolj. După câteva săptămâni de la începerea anului şcolar, văzând că fiica sa nu a fost transferată şi nici nu a fost înregistrată vreo cerere în acest sens, denunţătoarea i-a solicitat în mod insistent inculpatei să-i restituie banii, fapt ce a determinat-o pe aceasta să-şi schimbe numărul de telefon pentru a nu mai putea fi contactată. Abia în vara anului 2015, denunţătoarea a intrat în posesia noului număr de telefon al inculpatei şi sunat-o din nou pentru a încerca să-şi recupereze banii daţi în vara anului 2011. Tot în ianuarie un bărbat a depus plângere la Parchet în care explica faptul că în vara anului 2015, Anca Daniela Chivu i-a pretins suma de 1.500 de lei, din care i-a remis efectiv 800 lei, pentru a-i facilita transferul locului de muncă de la Grupul Şcolar „Spiru Haret” UCECOM, la Şcoala nr. 32 Craiova. În plus, femeia a mai luat bani de la trei persoane, cărora le-a promis că le angajează (culmea) pe acelaşi post, de secretar la Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu” Craiova, după cum au mai reţinut anchetatorii în rechizitoriu.

Dosarul s-a înregistrat la Tribunalul Dolj pe 20 aprilie 2016, alături de secretara șefă fiind inculpată în dosar și Anda Emilia Amărăzeanu, care i-a dat şpagă secretarei pentru a-i rezolva angajarea la o şcoală din municipiu, iar vineri, 15 iunie a.c. instanța a pronunțat sentința. Amărăzeanu a primit o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității, iar Anca Daniela Chivu a fost găsită vinovată de toate faptele reținute în sarcina sa, fiind condamnată la o pedeapsă totală de 5 ani și 8 luni închisoare cu executare: „Contopeşte pedepsele menţionate anterior, în pedeapsa cea mai grea aceea de 3 ani închisoare, la care se adaugă 1/3 din totalul celorlalte pedepse (1/3 x 8 ani = 2 ani şi 8 luni închisoare), respectiv 2 ani şi 8 luni închisoare, astfel încât inculpata Ispas ( Chivu) Anca Daniela va executa în total pedeapsa de 5 ani şi 8 luni închisoare”, se arată în încheierea de ședință a instanței. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.