În 2015, am dublat importurile de alimente din SUA!

0
80

Exporturilor de produse agroalimentare ale României către SUA în anul 2015 au fost de 22,9 mil. euro, în timp ce importurile din SUA au atins nivelul de 75,9 mil. euro, înregistrându-se un deficit de 53 mil. euro.  Astfel, comparativ cu anul 2014, importurile din Statele Unite ale Americii s-au dublat (+105,9%), în timp ce exporturile către această destinaţie au avansat cu doar 1,97%, determinând o creştere de 3,7 ori a deficitului comercial.minister

          Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a primit joi, 6 iunie 2016, vizita delegaţiei Departamentului pentru Agricultură din Statele Unite ale Americii – USDA Washington, condusă de Michael Scuse, Secretar Adjunct, alături de care s-a aflat Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm. În deschiderea întâlnirii, ministrul Achim Irimescu a prezentat o serie de date semnificative privind agricultura românească, punctând apoi aspecte privind schimburile comerciale dintre cele două state.

Porcul românesc, pe mesele americanilor?!

          Referindu-se la valoarea exporturilor de produse agroalimentare ale României către SUA în anul 2015, ministrul Irimescu a afirmat că aceasta a fost de 22,9 mil. euro, în timp ce importurile din SUA au atins nivelul de 75,9 mil. euro, înregistrându-se un deficit de 53 mil. euro.  Astfel, comparativ cu anul 2014, importurile din Statele Unite ale Americii s-au dublat (+105,9%), în timp ce exporturile către această destinaţie au avansat cu doar 1,97%, determinand o creştere de 3,7 ori a deficitului comercial. În anul 2015, valoarea fluxurilor comerciale agroalimentare cu SUA a avut o pondere de 0,85% în cadrul comerţului exterior agroalimentar total al României şi de 3,1% raportat la schimburile cu ţările terţe Uniunii Europene.

          „Aş dori să punctez un aspect foarte important, care poate marca în mod benefic colaborarea dintre ţările noastre: finalizarea procedurilor tehnice de agrementare a cărnii şi produselor din carne romaneşti pe piaţa SUA, care implică, de fapt, restabilirea echivalenţei sistemului de inspecţie a cărnii din România cu cel al FSIS, din SUA. România ar putea exporta pe această piaţă carne de porc. Sperăm ca, pe viitor, aspectele tehnice să fie îndeplinite şi carnea noastră de porc să ajungă pe mesele consumatorilor americani”, a subliniat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, în discuţiilor privind balanţa comercială între cele două state.

Bocete tardive peste sicriul cercetării agricole

          O altă temă abordată cu oficialii americani a fost cea referitoare la provocările pe care le aduc schimbările climatice asupra agriculturii, per ansamblu. În acest sens, ministrul Irimescu s-a arătat interesat de studiile cercetătorilor americani din domeniu, dorind să identifice modalităţi de transfer a acestor cunoştinţe către fermierii români. În opinia sa, agricultura fără cercetare ştiinţifică nu are viitor: „Îmi exprim speranţa ca, pe viitor, proiectele comune deja demarate în domeniul cercetării şi învăţământului agricol să reprezinte punctul de pornire a unei colaborări fructuoase pe toate domeniile agricole: protecţia solului, agricultura ecologică, zootehnie, producţia de seminţe, irigaţii, know-how-ul managementului fermei, acestea fiind doar o parte dintre domeniile potenţiale de conlucrare”, a adăugat ministrul român în cadrul discuţiilor.

SUA caută soluţii să primească studenţi români

          La rândul lor, oficialii americani au afirmat că relaţiile comerciale cu România sunt importante şi prin prisma Parteneriatul Transatlantic de Comerţ şi Investiţii (TTIP) între UE şi SUA, la relaţiile economice şi sociale, adăugându-se şi dimensiunea strategică de maximă importanţă. Totodată, membrii delegaţiei USDA au afirmat că, în perspectiva schimbului de experienţă româno-american, SUA caută soluţii pentru ca studenţii români să meargă în Statele Unite ale Americii, rolul educaţiei pentru viitorul agriculturii fiind unul covârşitor. În acest context, ministrul Irimescu s-a arătat interesat de identificarea unor posibilităţi prin care, în viitor, absolvenţii de agronomie din România să poată merge pe o perioadă determinată în fermele din SUA, pentru a se pune la punct cu funcţionarea la nivel optim a managementului fermei şi a înţelege avantajele substanţiale pe care le aduce un management adecvat în dezvoltarea unei afaceri, per ansamblu.