Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, la Zilele Mihai Viteazul

0
127

„Sunt onorat să particip la acest eveniment care ne vorbește despre una dintre personalitățile uriașe ale neamului nostru, dând curs imperativului cu care însuși Nicolae Iorga își începea «Istoria lui Mihai Viteazul», scriind că «despre aceia prin care a fost mai mare, mai vrednic de laudă poporul […] trebuie să se audă pretutindeni, în graiul tuturora.»

Această lecție care a traversat timpul ne arată cât de necesar, cât de util și important este demersul inițiat de Primăria Municipiului Craiova în urmă cu 6 ani, așezând astfel fundamentul unei sărbători cu care nu doar Bănia, ci țara întreagă îi era datoare memoriei Marelui Ban.

Fără Mihai Bravul, ar fi imposibil să ne imaginăm România prezentului. Scurta sa izbândă de la 1600 a fost pilonul pe care apoi s-a clădit, pentru a dăinui, unitatea neamului nostru. Iar opera sa politică și diplomatică, prin care această națiune s-a afirmat în Europa, trebuie să fie model și inspirație pentru generația actuală.

Cel mai bine sintetiza ilustrul istoric Alexandru D. Xenopol: «Orice popor trebuie să aibă pentru viitor ținta realizată pentru o clipă de Mihai Viteazul, aceea de a-și întinde hotarele politice până unde se întind acelea ale naționalității sale. Aceasta este gloria cea mai mândră a lui Mihai Viteazul, steaua care, aprinsă de el în trecut, va luci totdeauna în viitorul poporului român.»

În calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, folosesc acest prilej pentru a adresa, încă o dată, sincere felicitări organizatorilor manifestării, iar craiovenilor le doresc să se bucure pe deplin de aceste două zile de festival care animă Bănia – o invitație la o incursiune în atmosfera de acum mai bine de patru secole.“