O elevă de la „Fraţii Buzeşti”, a doua în Uniunea Europeană la Ştiinţe

0
1516

Premiile, medaliile şi distincţiile obţinute la diversele competiţii internaţionale au intrat, deja, într-o normalitate pentru Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Păstrând tradiţia, o puştoaică de la instituţia de învăţământ amintită se va „bate” cu toată lumea, cu atât mai mult cu cât, zilele trecute, a obţinut medalia de argint  la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe a Uniunii Europene şi face parte şi din lotul  naţional lărgit al României la Biologie, care se pregăteşte pentru faza internaţională. Va avea, acolo, şi alţi trei colegi, o dovadă în plus că la „Fraţii Buzeşti” moto-ul „Aici se învaţă carte” are acoperire din toate punctele de vedere.buzesti (2)

 Este o fată simplă, cu o înfăţişare de înger, inocenţa celor 16 ani făcându-se simţită, este pură şi plină de viaţă. Pentru ea, materiile pe care le urmează în şcoală nu mai au secrete şi se „bate” cu toţi colegii ei de generaţie din toată lumea. Zilele trecute, reprezentând România, a obţinut medalia de argint la Olimpiada de Ştiinţe (probe la chimie, biologie, fizică – n.r.), desfăşurată în Estonia, oraşul Tardu.

«Am fost prezentă în echipa României, alături de colegi din Iaşi şi Constanţa. Sunt foarte bucuroasă pentru premiul obţinut. Am mai avut prezenţe internaţionale, iar acum sunt cooptată în lotul naţional lărgit al României, pentru Olimpiada Internaţională de Biologie. Nu vin dintr-o familie cu ascendenţă în domeniu, poate mama, fiind asistentă medicală, având legături cu biologia. Pentru mine, a fost ca o pasiune, dar doamna profesor Genelia Petrescu m-a îndrumat şi m-a făcut să iubesc această materie. Eu am venit la „Buzeşti” de la Şcoala nr. 22 (Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade” – n.r.) şi am avut o relaţie de la început atât cu profesorii, cât şi cu colegii. Dacă mă întrebaţi, în acest moment, nu ştiu ce voi face, dar sunt înclinată să urmez medicina, în România, apoi, dacă mi se va ivi ocazia, să pot pleca în străinătate. Pe plan apropiat, voi participa, între 29 mai şi 10 iulie, la pregătiri în lotul naţional lărgit şi am speranţa că voi fi acceptată, după susţinerea tuturor testărilor», ne-a precizat Diana Gabroveanu.diana gabroveanu

„Cu toţii fac parte din istoria noastră”

Lângă ea a fost şi prof.  Zamfirică Petrescu, directorul care a dus departe, vorbim de performanţă, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” şi care pregăteşte şi alte surprize plăcute: «Este o fată deosebită, fiindcă despre ea vorbim, care ştie ce înseamnă învăţătura şi cercetarea, dar nu pot să nu amintesc că în acest lot mai sunt şi alţi doi elevi ai noştri – Teodora Şerbana şi Georgiana Mateescu. Dar vreau să vă spun că în aceste echipe naţionale mai avem patru tineri,  Mădălina Stănăşel, pe care deja o cunoaşteţi, fiind în pregătire pentru faza internaţională a Olimpiadei „Ştiinţele Pământului”, iar ceilalţi sunt la Informatică. Cu toţii fac parte din istoria noastră şi nu putem decât să ne mândrim cu ei».