ONG-urile vor fi sprijinite printr-o aplicație web să primească redirecționările din impozitul pe venit

0
209

Organizaţia neguvernamentală independentă Code for Romania anunţă lansarea aplicaţiei web redirectioneaza.ro, ce vine în sprijinul ONG-urilor care colectează formularele 230 de redirecţionare a impozitului pe venit de la susţinătorii lor.

“Încurajăm implicarea civică, de aceea îndemnăm oamenii să devină supereroi civici. Dacă ei nu pot redirecţiona impozitul sau vor să dea o mână de ajutor în plus, pot descărca formularul precompletat de pe pagina ONG-ului pe care vor să îl susţină, îl printează în mai multe exemplare şi îl transmit colegilor, prietenilor şi familiei şi îi încurajează să redirecţioneze”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Realizatorii aplicaţiei precizează că “pe redirecţionează.ro orice ONG are posibilitatea de a-şi crea un cont în platformă şi de a folosi pagina sa dedicată pentru a încuraja oamenii să redirecţioneze acest impozit, în cel mai simplu mod permis de legislaţia în vigoare”. Acest instrument a fost dezvoltat şi este disponibil în mod gratuit graţie muncii unei echipe de voluntari Code for Romania, precizează sursa citată.

Redirecţionează.ro conţine informaţii despre o varietate de ONG-uri care pot fi susţinute prin simpla redirecţionare a 2% din impozit. ‘Prin digitalizarea formularului #230 eliminăm nevoia unui contact direct dintre organizaţii şi susţinători, economisind timp şi resurse cheltuite pe acţiuni publice în mediul offline’, se arată în comunicat.

Potrivit ONG-ului, majoritatea persoanelor care au posibilitatea de a redirecţiona 2% din impozitul pe venit nu o fac din cauza procesului greoi şi a lipsei informaţiilor centralizate cu privire la ONG-urile pe care le-ar putea susţine. “Mai mult, şi ONG-urile se confruntă cu dificultatea de a transmite mesajul legat de redirecţionare către audienţe foarte largi, într-un mod simplu, fără consum de resurse suplimentare”, spune sursa citată.

Potrivit realizatorilor aplicaţiei, cei care doresc să susţină un ONG o pot face în câţiva paşi: intră pe redirecţionează.ro; citesc şi aleg către ce ONG vor să redirecţioneze 2% din impozit; completează formularul de pe pagina unui ONG; descarcă fişierul PDF şi îl printează; adaugă CNP-ul, semnează formularul. Formularul poate fi trimis fie prin poştă, cu scrisoare recomandată, către unitatea ANAF de care aparţine doritorul, fie prin curier sau poştă la adresa ONG-ului şi se ocupă ei de depunerea lui.