Paștele, sărbătoarea care luminează sufletele tuturor

0
412

Paștele este o sărbătoare care luminează sufletele oamenilor și este trăită la maximă intensitate îndeosebi de persoanele care nu mai au o familie a lor. Bătrânii de la cămin sau copii din centrele sociale se bucură poate cel mai mult în aceste zile pentru că sunt înconjurați de oameni care încearcă să îi facă să nu se mai simtă singuri și ai nimănui. La Căminul de pe strada „Tabaci”, i-am găsit pe bătrâni bucurându-se de un spectacol folcloric, iar directorul Valentin Giurcă se gândea cum să le umple mai frumos timpul în aceste zile speciale: cu vizionări de filme religioase, cu întâlniri în club, cu o plimbare la biserică și cu o bogată masă de Paște. În Casa „Curcubeul”, un apartament cald din cartierul „1 Mai”, patru fete hărnicuțe își pregătiseră toate cele necesare pentru a vopsi ouăle de Paște. În alt cartier, Craiovița Nouă, cei 33 de bătrâni de la centrul de bătrâni „Sfânta Maria” primiseră vizita colindătorilor de la „Armata Salvării”, aplaudând și cântând alături de aceștia. În ochii tuturor, lumina sărbătorilor părea că începuse să licăre …  

Pentru cei 300 de bătrâni de la Căminul de pe strada „Tabaci”, Paștele este o zi cu totul și cu totul specială. Directorul Valentin Ciurcă și personalul care se ocupă de îngrijirea lor s-au pregătit să le ofere persoanelor care sunt cazate aici foarte multe surprize care să-i facă să uite tristețea și boala bătrâneții. Chiar ieri, când i-am vizat noi, bătrânii erau adunați în sala de festivități unde urmau să aibă parte de un spectacol de două ore, oferit de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”. Pentru că a fost un cadou de suflet pentru bătrâni, directorul ansamblului, Oana Bica, a ținut ca toate vedete de la „Maria Tănase” să fie prezente la căminul de pe strada „Tabaci”. Așa s-a și întâmplat, îndrăgiții soliști, Lavinia Bârsoghe și Cristi Bănățeanu, au ajuns în mijlocul bătrânilor, descrețindu-le frunțile cu costumele lor deosebite, dar, în mod special, cu cântecele lor. Tot ieri după-amiază, bătrânii au primit și ouă încondeiate din partea Casei de Cultură „Traian Demetrescu”. Miercuri seară, la Filarmonica Oltenia, tot pentru bătrânii de la Cămin s-a organizat și un spectacol de folk caritabil, cu banii obținuți urmând să se cumpere diferite obiecte de care aceștia au nevoie.

Lumina Sfântă ajunge și la căminul de bătrâni

În Săptămâna Mare, preotul Marcel Răduț –Seliște i-a vizitat aproape în fiecare zi pe bătrânii de aici, ascultându-le spovedaniile și oferindu-le împărtășania pentru Sfintele Sărbători. „În noaptea de Înviere, preotul vine pentru a le aduce bătrânilor noștri Lumina Sfântă. Este un moment special atunci pentru că, jos, în curte, fiecare poartă în mâini lumină și se bucură de Înviere. Cei care pot să se deplaseze merg în grup la bisericuța din parcul de vizavi de spital”, ne-a spus directorul căminului, Valentin Giurcă. Dar cea mai frumoasă zi este ziua de Paște. La ora 13.30, toți bătrânii vor fi invitați la masă, care va fi una cu totul specială. Pentru această sărbătoare, conducerea căminului le-a pregătit un meniu tradițional din care nu lipsesc drobul și friptura de Paște. „Astăzi, în Joia Mare, pregătim și noi ouăle roșii, în jur de 1.500 de ouă. Am cumpărat și 20 de miei pe care îi vom pregăti la cuptor. Desigur, nu va lipsi nici drobul și nici cozonacii”. Directorul Valentin Giurcă va fi alături de cei 300 de bătrâni în ziua de Paște, venind special pentru a ciocni un ou roșu cu fiecare. Bătrânii de la Cămin vor primi și câte un mic pachețel în care vor găsi dulciuri, suc și câteva obiecte vestimentare.

În Joia Mare, la casa „Curcubeul” se încondeiau ouăle de Paște

La Casa „Curcubeul” din cartierul 1 Mai – care aparține Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj – locuiesc opt fete, din care patru așteaptă sărbătorile de Paște, celelalte fiind plecate, în această mini-vacanță, la familiile lor. Curățenia de sărbători era gata, apartamentul strălucea peste tot oferind căldura unui adevărat cămin. Fiind Joia Mare, fetele împreună cu Ileana Stănică, șeful complexului, și educatoarea Irina Împușcatu tocmai se pregăteau să vopsească ouăle roșii. În bucătărie se aranjaseră toate cele trebuincioase: un vas mare, multe ouă și pliculețe cu vopseluri de diferite culori așteptau pe masă. „Fetele noastre sunt foarte harnice, în special Irina care are foarte multe idei. Și Florina este hărnicuță, se pricepe la orice”, își laudă fetele pe care le are sub observație Ileana Stănică. „Vrem să încodeiem frumos ouăle, în ciorap, cu frunze de multe mărimi, așa cum se făcea odată”, era decisă educatoarea Irina Împușcatu, bazându-se pe entuziasmul fetelor. Bucuria din ochii lor nu spunea altceva decât că abia așteptau să înceapă migălosul meșteșug al încondeiatului ouălelor de Paște. Tot din mânuțele lor pricepute ieșiseră și multe felicitări pentru această sărbătoare. Decorate frumos, cu hârtii colorate, mărgele și tot felul de accesorii, micile obiecte handmade erau așezate pe măsuța din sufragerie, alături de care va sta și coșulețul cu ouă roșii.

O masă mare ca-n familie

În noapte de Înviere, fetele merg la biserica „Sfânta Parascheva” , care se află în apropiere de locuința lor, pentru a lua Lumină. Toate bunătățile care se pregătesc în bucătărie zilele acestea și care se fac după rețete tradiționale cu ajutorul fetelor, sunt puse la masă. Întocmai ca într-o familie, toți ai casei se adună pentru a se bucura de prânzul Paștelui. Iar meniul va fi unul bogat pentru că fetele au început deja să pregătească sarmalele și salata de boef. Produsele tradiționale, drobul și friptura, nu lipsesc nici ele. „Vom servi și tort pentru că este o masă de sărbătoare, nu?”, spune Ileana Stănică. Dacă va fi o vreme frumoasă, educatoarele s-au gândit să le propună fetelor să își petreacă restul zilei de Paște la o plimbare în Parcul Romanescu. „Așa am făcut și anul trecut, am fost în Parcul Tineretului cu toții și ne-am simțit foarte bine. Sperăm să fie cald ca să ieșim la o mică plimbare. Dacă nu, vom sta în casă, la televizor”. O altă idee ar fi pentru o ieșire la iarbă verde, dar și această escapadă este legată tot de condițiile meteo din ziua de Paște.

Panoul de onoare al casei

Totul în jur este bine întreținut și ordonat, fetele care locuiesc aici fiind laudate pentru faptul că sunt cuminți și harnice. Luminița este o fetiță cu ochii verzi-albaștri și își strânge timid mâinile când se vorbește despre ea. Învață la școala nr. 36 din cartier și este cea mai bună la învățătură dintre toate. „Învață foarte bine, a luat și premii la Euroșcolarul și Cangurul, niște concursuri destul de dificile. Dar cel mai mult îi place limba română”, o caracterizează educatoarea Irina Împușcatu. Denisa are un talent deosebit pentru dans, iar alte două fete fac sport de performanță. Pe holul apartamentului, doamnele educatoare au amenajat un mic panou de onoare ca toți oaspeții care le calcă pragul să le aprecieze realizările. Pe o bucată de zăpadă artificială, care a fost îmbrăcată în hârtie colorată, sunt expuse medaliile obținute de cele două surori la diferite concursuri de atletism. Câștigătoarele lor nu erau acasă, dar premiile legate cu șnuruleț tricolor ne-au fost prezentate cu mare drag de către Ileana Stănică.

 

Bătrânii de la „Sfânta Maria”, înconjurați de mulți oaspeți

La complexul „Sfânta Maria” al DGASPC Dolj, din cartierul Craiovița Nouă, sărbătoarea de Paște a început de mai multe zile. Cei 33 de bătrâni cu handicap care locuiesc aici au mulți prieteni care nu uită să îi viziteze de sărbători. Ieri, când am ajuns la ei, toți bătrânii erau adunați la intrare și se bucurau de vizita unui grup de copii de la „Armata Salvării”. Cântecele lor, acompaniate la chitară, le înveseleau sufletele și încercau să se ridice în picioare pentru a-i aplauda. Șeful complexului, Lidia Constantinescu, era în mijlocul lor, bucurându-se de bucuria lor. „Indiferent de condițiile pe care le oferim, și zic eu că sunt condiții foarte bune, partea de socializare cu aceștia rămâne cea mai importantă. Încercăm să îi facem să nu se simtă izolați și marginalizați de comunitate, dar pentru că cei mai mulți nu se mai pot deplasa trebuie să îi aducem pe cei dinafară la ei. Nu este deloc greu pentru că avem foarte mulți oameni care ne iubesc și care ne vizitează la fiecare sărbătoare, și nu numai”, a mărturisit Lidia Constantinescu.

Totul pentru ca nimeni să nu se mai simtă singur …

Preotul Ștefan este cel care va aduce lumina în dimineața de Paște pentru bătrânii care nu se pot deplasa. La prânz, se pune masă mare, cu bucate tradiționale ca într-o mare familie. Nimeni nu se atinge de platourile cu mâncare până ce nu se ciocnesc ouăle roșii care au fost făcute chiar de unii dintre bătrânii care pot să se miște bine. Nu lipsește drobul și friptura de miel, sarmalele și, apoi, cozonacul. În ziua de Paște, din păcate, doar puțini vor fi vizitați de famiile lor, ceilalți neamaiavând pe nimeni. Șeful complexului, Lidia Constantinescu spunea, ieri, că va face tot posibilul ca bătrânii să nu se simtă singuri, discutând cu ei atât cât îi permite timpul. „Avem un domn din Ardeal care a vrut să aducă tradițiile de acolo și aici. Tot căuta un obiect pentru stropit și nimeni nu înțelegea de ce. Ne-a spus că, în localitatea lui, în marțea Paștelui există obiceiul udatul fetelor și vrea să-l vedem și noi. Ne va stropi cu apă pe noi, tot personalul, ca să avem parte de liniște și prosperitate tot anul”. Cu gesturi mici și calde, la complexul „Sfânta Maria” se încheagă o mică familie, iar Paștele nu face altceva decât să pună un strop de lumină în sufletele lor triste, dar într-o permanentă căutare a unei dragoste sincere din partea celorlalți.

LAURA MOȚÎRLICHE și RADU ILICEANU