Festivalul Internațional „Shakespeare” – evenimentul cultural al anului la Craiova

0
558

Spectacole de referință ale Teatrelor „Globe” din Londra (Marea Britanie) și „Vaghtangov” din Moscova (Rusia), Teatrului Național din Beijing (China), ca și ale unor trupe din Africa de Sud, Ungaria, Lituania, Armenia, Ucraina și, bineînțeles, România vor fi prezentate în cadrul celei de-a IX-a ediții a Festivalului Internațional „Shakespeare”. Evenimentul se va desfășura în perioada 22 aprilie – 4 mai, sub genericul „Shakespeare al tuturor”, și va marca împlinirea a 450 de ani de la naşterea celui mai mare dramaturg al lumii din toate timpurile, William Shakespeare, precum și a 20 de ani de la fondarea acestei importante manifestări teatrale româneşti.

„Dacă are o calitate acest festival, este că întotdeauna a promovat valoarea”, spune directorul fondator Emil Boroghină, profund recunoscător Primăriei municipiului Craiova că, grație masivei finanțări acordate, a făcut posibil ca această ediție să aibă loc. „Va fi un eveniment de excepție, după cum o să vedeți, care va reverbera în întreaga lume”, este de părere primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, cu convingerea că manifestarea „ne va aduce un punctaj foarte mare pentru obținerea statutului de Capitală Culturală Europeană în 2021”. Și pentru că în această competiție orașul se bucură de susținerea întregii Oltenii, reprezentații vor avea loc nu numai la Craiova și București, ci și în Caracal, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, ca și în Portul Cultural Cetate și la Domeniul Coroanei Segarcea.

Programul va debuta cu o paradă a costumelor de epocă și, pe parcursul a aproape două săptămâni, va cuprinde spectacole, ateliere de teatrologie, sesiuni de shakespeareologie, recitaluri actoricești și concerte, lansări de cărți, expoziții de scenografie și fotografie, dezvelirea unui bust al lui William Shakespeare etc. Două dintre cele mai importante momente le vor reprezenta decernarea Premiului Internațional „Shakespeare” profesorului emerit Stanley Wells și titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova profesorului Michael Dobson, ambii din Marea Britanie.

Organizat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Fundaţia „Shakespeare”, Centrul de Proiecte Culturale ARCUB Bucureşti şi Institutul Cultural Român, Festivalul Internaţional „Shakespeare” îl are, şi la această a IX-a ediţie, preşedinte de onoare pe maestrul Radu Beligan. Evenimentul se bucură de sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Municipal Craiova, Consiliului Judeţean Dolj, Ministerului Culturii, Uniunii Teatrale din România (UNITER), British Council România, Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”, precum al unor sponsori.

„Dacă ne bazam pe Ministerul Culturii, festivalul era în pericol să nu mai aibă loc”

«Anul acesta, dacă ne bazam pe Ministerul Culturii, festivalul era în pericol să nu mai aibă loc. De aceea am făcut toate eforturile ca să alocăm sumele necesare desfășurării lui, având în vedere că este brandul nostru cultural. Mă bucur că reușim să facem un eveniment de excepție, după cum o să vedeți, care va reverbera în întreaga lume», a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova.

Emil  Boroghină, director fondator al festivalului, preşedintele Fundaţiei „Shakespeare” și vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, a precizat că bugetul evenimentului se ridică la aproximativ 2,5 milioane lei, cea mai mare parte din sumă fiind alocată de municipalitate. «Ministerul Culturii, din cauza unor schimbări succesive – în decurs de patru luni s-au schimbat trei miniștri – nu a putut să asigure finanțarea marilor evenimente culturale din România, din acest an. Și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, și Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca se găsesc în situația noastră, de a nu fi primit finanțare. Sprijinul extrem de generos al Primăriei Craiova a făcut ca această ediție să fie una de foarte ridicată cotă valorică. Am mai fi avut nevoie de solidaritate și din altă parte, pentru a nu „tremura” la gândul că putem rămâne datori, cum s-a mai întâmplat… Solidaritate inclusiv din partea unor sponsori, care ne pot sprijini încă», a subliniat Emil Boroghină.

Spectacole de referinţă ale unor teatre și companii din Europa, Asia și Africa

Importantă manifestare a lumii teatrale – a cărei primă ediție a avut loc la Craiova în anul 1994 –, Festivalul Internațional „Shakespeare” va reuni pe scena craioveană reputate teatre și companii din Europa, Asia și Africa. «Această ediție se dorește a fi cu mult peste cele de până acum. Este posibil acest lucru întrucât programul pe care l-am gândit este unul extrem de solid. Sunt teatre de pe mai multe continente, teatre de primă mărime, cu spectacole realizate de creatori dintre cei mai importanți. Dacă are o calitate acest festival, este că întotdeauna a promovat valoarea. (…) Nu este o ediție care să aibă, ca în 2012, un vârf – „Sonetele lui Shakespeare” al lui Robert Wilson, adus de Berliner Ensemble din Berlin –, ci acum sunt mai multe!», a precizat directorul Emil Boroghină.

Cele mai multe spectacole din cadrul festivalului vor avea loc la Teatrul Național „Marin Sorescu” (Sălile „Amza Pellea” și „Ion D. Sîrbu”), dar și în aer liber, în Piața „William Shakespeare”. Deschiderea oficială a evenimentului este anunțată pentru miercuri, 23 aprilie, ora 18.00, cu spectacolul „Mult zgomot pentru nimic” (regia: Max Webster) al Teatrului „Shakespeare’s Globe” din Londra. Tot din Marea Britanie vor veni la Craiova companiile „Propeller” și „Cheek by Jowl”, aceasta din urmă încheind programul festivalului, pe 4 mai, cu spectacolul „Ce păcat că-i târfă” de John Ford (regia: Declan Donnellan).

Publicul, invitat la Domeniul Coroanei Segarcea și în Portul Cultural Cetate

De asemenea, publicul mai este invitat să vadă două extraordinare reprezentații: una a Teatrului „Vaghtangov” din Moscova (Rusia) – „Măsură pentru măsură” (regia: Yuri Butusov), alta a Teatrul Naţional din Beijng (China), aflat pentru prima dată în România – „Richard III” (regia: Wang Xiaoying). Vor mai prezenta spectacole „A.M. Production” din Cape Town (Africa de Sud), Teatrul Municipal din Vilnius (Lituania), Teatrul Dramatic din Erevan (Armenia), Teatrul Naţional Budapesta (Ungaria) – „Cum vă place” (regia: Silviu Purcărete), Teatrul Academic „Voskresenie” din Lvov (Ucraina), Teatrul Maghiar din Sf. Gheorghe și Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova – „Apocalipsa după Shakespeare” (regia: Janusz Wisniewski).

Programul festivalului este susținut și de Opera Română Craiova – care va prezenta spectacolul „Othello” de Giuseppe Verdi, în regia lui Rareș Zaharia (1 mai), de Filarmonica „Oltenia” – unde va avea loc concertul „Shakespeare și Hector Berlioz”, cu Guillaume Boulay, din Franța, la pupitrul dirijoral (2 mai), și de Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” – cu spectacolul „Eu sunt Shakespeare”, în regia lui Gavril Cadariu (4 mai). Miercuri, 30 aprilie, Domeniul Coroanei Segarcea va găzdui un concert de muzică renascentistă susținut de „Muzicienii de la Globe” din Londra (Marea Britanie), iar sâmbătă, 3 mai, în Portul Cultural Cetate, artiștii Teatrului Academic „Voskresenie” din Lvov (Ucraina) vor prezenta spectacolul „Întâlnire cu Prospero”.

Reprezentații în cadrul festivalului vor avea loc, ca de obicei, și la București, și, în premieră, la Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, Teatrul „Ariel” din Râmnicu Vâlcea și Teatrul „Ștefan Iordache” din Caracal.

Reputați shakespeareologi din lume, așteptați din nou la dezbaterile de la Craiova

În programul festivalului vor mai fi incluse Sesiunea de shakespeareologie, patronată de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru, şi Conferinţa Internaţională Shakespeare, desfășurată în sala mare a Consiliului Județean Dolj, în colaborare cu Asociaţia Europeană de Cercetare Shakespeare. Prezenţa unor shakespeareologi precum Stanley Wells, Paul Edmondson, Michael Dobson ori Lawrence Guntner vor asigura, din nou, un înalt nivel al dezbaterilor. Vor fi organizate expoziţii de artă fotografică şi artă plastică, lansări de cărţi de shakespeareologie şi DVD-uri, încercându-se a se realiza, la această ediţie, o paralelă, o privire comparată asupra creaţiei celor două genii poetice naţionale şi universale, Shakespeare şi Eminescu. Totodată, vor avea loc mai multe ateliere de teatrologie, realizate în colaborare cu A.I.C.T. și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București.

Luni, 28 aprilie, profesorului emerit Stanley Wells (Marea Britanie) – care, din 2008, este Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova – îi va fi decernat Premiul Internațional „Shakespeare”, a cărui valoare financiară este susținută de British Council România, cu 33.000 lei. Marți, 29 aprilie, profesorul Michael Dobson (Marea Britanie) va primi, la rându-i, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității craiovene.

***

Încă mai găsiți bilete pentru cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional „Shakespeare”: le puteți achiziționa de la Agenţia Teatrului Naţional „Marin Sorescu” sau online, pe site-ul www.tncms.ro, la prețuri cuprinse între 20 și 50 de lei. Detalii despre spectacole, artişti, regizori şi programul festivalului se regăsesc pe același site, al Naționalului craiovean.

Emil Boroghină:

«Se spune despre Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu că este cel mai amplu din România, iar despre Festivalul Național de Teatru de la București că este cel mai important, pentru că este barometrul teatrului românesc. Dar cel mai valoros dintre toate este Festivalul Internațional „Shakespeare” de la Craiova».

Vlad Drăgulescu, președintele Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”:

«Este o onoare să fim parteneri la un eveniment care face deja parte din patrimoniul cultural al Europei, nu numai al Craiovei sau al României, pentru că în atâția ani și la atâtea ediții s-au perindat atâtea nume încât putem spune că împreună formează acest patrimoniu mondial al teatrului. Sigur că una din dorințele noastre este să promovăm Craiova la nivel european și internațional, iar Festivalul „Shakespeare” face acest lucru cu foarte mare grație. Și atunci noi, firesc, am venit ca parteneri și sprijinim cu toate resursele pe care le avem la dispoziție acest eveniment, care sunt sigur că va face cinste României și de-acum încolo, așa cum a făcut și până acum».