Sever Burada, un îndrăgostit de pictură

0
1391

Sever Burada este una dintre cele mai marcante personalități ale Craiovei. Acesta nu numai că a obținut medalii și mențiuni, dar a studiat la Paris după ce s-a aflat pe întâia poziție la concursul pentru bursa Nicolae Grigorescu, el a avut și expoziții personale și a fost protagonistul monografiei scrise de Tudor Octavian.

Fostul elev al Liceului Carol I din Craiova, a continuat studiile la Școala de Belle Art din București, pentru ca mai apoi să ia parte la concursul pentru bursa Nicolae Grigorescu, competiție în cadrul căreia s-a clasat pe prima poziție. Acest fapt i-a permis să-și continue studiile timp de 5 ani la Paris, loc în care a fost distins cu mai multe medalii și mențiuni. Se întoarce în Craiova și deschide prima personală, participă la Saloanele oficiale ale vremii, la Saloanele de Toamnă și nu numai.

Printre cele mai importante tablouri ale sale amintim următoarele lucrări: Autoportret, Profil de fată și Deșteptarea primăverii, iar mai mult decât atât trebuie să notăm că Tudor Octavian a realizat o monografie intitulată Viața și opera pictorului Server Burada, publicată în anul 2010, la Pro Editura, București. Printre colecțile private ale artistului găsim Colecția Anton Coș, Colecția Tudor Octavian,, dar și Colecția Anghel Ciobanu. 

„După război, numele lui Sever Burada a figurat, între primele, pe lista de artiști interziși.  […] Sever Burada a suportat ceea ce s-ar putea chema un tip de uitare oficializată. Nu i s-a permis să expună, iar interdicția de a i se cita numele și creația a funcționat zeci de ani fără sincope. După ce a ieșit din temnița, omul și-a dus zilele cum a putut, dar pictorul a fost ucis atunci. Nu când aștepta plutonul de execuție, ci când statul a decis moartea lui socială. Mulți pictori cu vederi politice de dreapta, afirmate în felurite moduri până în 1945, au figurat pe inventarul de ostracizati. Cazul lui Burada însă e în toate privințele semnificativ, intrucât tablourile, câte ni s-au păstrat, arată un mare, un foarte original meșter pictor.”, fragment dedicat artistului din cartea lui Tudor Octavian, Pictorii români uitați.

Sever Burada a petrecut mulți ani în închisoare ca deținut politic, el fiind inițial condamnat la moarte, apoi la închisoare pe viață și în final, ultimii ani din viață l-au găsit în libertate.