Sunt discuţii între sindicatele din învăţământ şi Guvern, urmează o nouă rundă pe 10 martie

0
528

Ieri, 17.02.2021, a avut loc, la sediul Guvernului României, o întâlnire a reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative din învățământ cu Prim-Ministrul Guvernului României, domnul Florin Cîțu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Secretarul de Stat,  Gigel Paraschiv și Directorul General din cadrul M.E.,  Mihai Păunică. În cadrul acestei întâlniri fost prezentată o listă cu probleme ale sistemului de învățământ și ale salariaților acestuia, listă pe care o atașăm prezentei informări. Din partea FSLI au participat: Simion Hancescu-Președinte; Cornelia Popa Stavri-Secretar general și George Purcaru-Prim-vicepreședinte. 

Ieri, la sediul Guvernului României a  avut loc şedinţa amintită cu sindicatele din învăţământ. “A fost o ântânire normală, la care s-au discutat mai multe probleme, aşteptând şi rezolvarea lor. Dar, cel mai bine, vom face public comunicatul de presă al  Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ”, a precizat  prof. Bogdan Manea,  preşedinte al Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj, afiliată la FSLI. Referitor la calculul incorect al drepturilor salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017, partea guvernamentală și-a manifestat disponibilitatea de a soluționa această problemă în perioada următoare, având în vedere că impactul bugetar este sustenabil.

Comunicatul FSLI

Iată cum arată comunicatul FSLI: Legat de voucherele de vacanță, am atras atenția că anularea lor este o măsură greșită, cu efect negativ asupra salariaților, în special a celor cu venituri mici. Prim-Ministrul a promis că acestea se vor da, din nou anul viitor, fiind nevoit să ia această decizie pentru anul 2021 din cauza constrângerilor bugetare. Rămâne de văzut dacă această promisiune se va pune în practică; în ceea ce privește vaccinarea pentru salariații din învățământ care și-au exprimat dorința de se vaccina, Premierul a recunoscut că se impune urgentarea acestui proces, afirmând că urmează să sosească în țară un lot semnificativ de vaccinuri și că se vor identifica și spații de vaccinare dedicate angajaților din învățământ; Am semnalat faptul că suma propusă pentru educație prin Programul Național pentru Redresare și Reziliență este mică, ținând cont de nevoile sistemului educațional, Premierul afirmând că această sumă va creste; Am atras atenția asupra faptului că Legea nr. 109/2020 referitoare la achiziționarea de echipamente pentru elevi și cadre didactice, necesare școlii online, nu a fost respectată. Promisiunea făcută fost că acestea vor fi achiziționate tot din PNRR; La întrebarea referitoare la ceea ce se va întâmpla cu sporurile, având în vedere zvonurile apărute în spațiul public, răspunsul domnului Florin Cîțu a fost că nici un spor nu va fi tăiat în anul 2021 și nici indemnizația de hrană. Să sperăm că nu vom avea probleme în învățământ legate de acest aspect, nici în viitor; Altă problemă ridicată a fost aceea că poziționarea salariilor personalului din învățământ în grila de salarizare este în pătrimea inferioară a acesteia, ceea ce este profund incorect. Premierul a afirmat că anul acesta urmează să se modifice legea salarizării, urmând ca reprezentanții federațiilor reprezentative din învățământ să fie consultați atunci când se vor face aceste modificări; S-a convenit ca următoarea întâlnire să aibă loc în data de 10 martie, când se va constitui un grup de lucru pentru stabilirea unui calendar de soluționare a principalelor probleme din educație, calendar care ar urma să fie trecut într-un Acord semnat de Guvernul României cu reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ.