Lia Olguța Vasilescu, replică tăioasă la adresa Ralucăi Turcan

0
987

„Ministerul Sănătății, toate spitalele pot să aibă ce sporuri vor, nu au voie însă să aibă peste 30% sporuri. Așa e în legea salarizării. Părerea mea e că nici măcar nu au citit legea”, a spus aseară la Antena 3 fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, actualul primar al Craiovei. Aceasta a precizat însă, că potrivit articolului 25 din Legea 153/2017, ordonatorul de credite nu poate să dea mai mult de 30% sporuri în total, nefiind prevăzut că un bugetar nu poate încasa sporuri mai mari. Cu alte cuvinte este o diferență mare între ceea ce prevede legea salarizării și ceea ce a declarat actualul minstru al Muncii despre nivelul sporurilor.

Potrivit art. 25 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcție/salariilor de funcție, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizațiilor de încadrare și a indemnizațiilor lunare, după caz.

În Sănătate și Justiție nivelul sporurilor este 85%, spusese ministrul Muncii, Raluca Turcan. Ea a prezentat, realmente neconvingător, și o serie de sporuri care ar trebui reevaluate, printre care cel de calculator, de condiții periculoase, precum și riscul la suprasolicitare neuropsihică.