Comisia Juridică din Senat a respins ordonanța Guvernului Orban privind organizarea alegerilor anticipate

0
318
Senatorii PSD au propus marți, în Comisia Jurdică de la Senat, respingerea ordonanței de urgență adoptată de Guvernul Orban, care reglementează alegerile anticipate. Cu 8 voturi “pentru” și 3 “împotrivă” (de la PNL și USR) a fost adoptat raportul de respingere a ordonanței. Amendamentul de respingere a aparținut UDMR și a fost votat de PSD și ALDE. De precizat este că PSD, UDMR, ALDE și PMP nu sunt de acord cu prevederea care permite alegătorilor aflați în tranzit să voteze în localitatea în care se află și nu în cea de care aparțin așa cum prevede legea în prezent. De altfel, PSD, UDMR și ALDE au făcut presiuni asupra Avocatului Poporului să conteste OUG la Curtea Constituțională.
Reprezentantul Guvernului și președintele AEP au declarat în cadrul Comisiei Juridice că susțin ordonanța privind organizarea alegerilor anticipate. În replică, președintele Comisiei Juridice, pesedistul Șerban Nicolae, a cerut nota de fundamentare a ordonaței.

“Există un document semnat de ministerul de Interne privind această inițiativă legislativă? Avizul Consilului Legislativ este? Nu am nevoie de persoane care nu știu parcursul acestei OUG. Eu propun să respingem proeictul de OUG și există un amendament al UDMR în acest sens. Motivarea este lipsa avizului Consilului Legislativ care invocă o decizie a Curții Constituționale care spune că nesolicitarea avizului CL duce la neconstituționalitatea OUG și a hotărârilor de Guvern”, a spus Șerban Nicolae.
PSD deține majoritatea în Comisia Juridică și, alături de reprezentanții UDMR și ALDE a votat pentru un raportul negativ. În ciuda protestelor PNL și USR, ordonanța care reglementează organizarea alegerilor anticipate a primit raportul de respingere.