Fonduri europene pentru dezvoltare / Filiaşi, un şantier de… milioane de euro

1
462
Nicolae Stăncioi

Orașul Filiași este, în această perioadă, un adevărat șantier. Autoritățile vor să profite de fiecare zi bună de lucru, pentru că au în derulare un proiect de amploare ce presupune racordarea întregii localități la un sistem centralizat de alimentare cu apă și realizarea rețelei de canalizare. E drept că lucrări de asemenea anvergură presupun și un anumit deranj, pentru că nu poți asfalta strada pentru ca apoi să o distrugi pentru săpăturile necesare introducerii conductelor. Motiv pentru care lucrările de modernizare a străzilor au fost suspendate. Sunt și cârcotași care spun că n-au nevoie de apă curentă sau canalizare, însă autoritățile sunt hotărâte să aducă această comunitate la un nivel european din toate punctele de vedere. Investițiile făcute deja în școli, grădinițe și la spitalul din localitate au demonstrat că se pot ridica standardele, astfel că acum lucrările de infrastructură sunt pe primul plan.

Orașul Filiași este în plin proces de modernizare, iar eforturile care se fac pentru a ridica nivelul de trai creează, firesc, și un anumit deranj. Autoritățile locale sunt conștiente de acest lucru, însă spun că, la finalul acestui disconfort, toți locuitorii vor beneficia de canalizare și alimentare cu apă, la care se adaugă o stație de epurare modernă, ceea ce va îmbunătăți considerabil viața oamenilor, chiar dacă mai sunt și din cei care spun că sunt mulțumiți fără aceste facilități. Dacă ai trăit până acum folosind apa din fântână, nu însemnă că nu e bine să poți dispune de apă curentă în locuință, în orice moment. Primarul orașului Filiași, Nicolae Stăncioi, spune că așezarea va deveni una extrem de atractivă pentru localnici, dar și pentru investitori la finalizarea tuturor proiectelor avute în vedere pentru aducerea infrastructurii la standarde normale, iar mentalitatea oamenilor trebuie să se schimbe.

E nevoie de puțină răbdare

 „Este un lucru bun ceea ce se întâmplă acum în Filiași. Spun asta pentru că, la finalul acestor lucrări care îi nemulțumesc pe unii, locuitorii vor beneficia de servicii de alimentare cu apă și canalizare într-un procent de minimum 98%. Eu cred că e un mare câștig pentru noi toți și tocmai de aceea purtăm mereu discuții cu oamenii. Sigur că este noroi, pentru că s-a topit și zăpada și, în plus, se fac lucrări, săpături. Nu avem la dispoziție un sistem care să ne permită să introducem conducte în pământ fără excavări… Cerem doar puțină răbdare și înțelegere, pentru că trebuie să ne modernizăm. Este o mare oportunitate, pentru că vorbim de atragerea unor fonduri europene consistente. Întregul proiect, care prevede realizarea sistemului centralizat de alimentare cu apă, a unui sistem de canalizare și a unei stații de epurare a apelor menajere are o valoare de 14,5 milioane de euro, din care 2% este contribuția Consiliului Local. Odată cu finalizarea acestor lucrări de anvergură, preconizată pentru decembrie 2014, se va încheia prima etapă a proiectului, urmând ca în cea de-a doua, pentru care sunt prevăzute fonduri suplimentare de încă 2 milioane de euro, să se realizeze branșamente la rețeaua de apă și racorduri la canalizare pentru fiecare gospodărie. Ne dorim foarte mult ca oamenii să înțeleagă că totul este pentru binele lor, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și cred că rezultatul merită puțin deranj”, ne-a explicat primarul orașului Filiași, Nicolae Stăncioi.

Pentru a acoperi toate gospodăriile, Consiliul Local Filiași a obținut de la Administrația Fondului de Mediu 4,5 milioane de lei în vederea realizării sistemului de canalizare și a unei stații de epurare în satul Răcarii de Sus, contribuția de la bugetul local ridicându-se la 550.000 de lei. Aici există un sistem de alimentare cu apă, însă, conform analizelor efectuate, conținutul de amoniu depășește limitele admise, astfel că se parcurge un program de potabilizare, prin racordarea la sistemul de alimentare cu apă Izvarna – Craiova. „După încheierea acestor lucrări în Filiași și Răcarii de Sus, urmează ceea ce așteaptă toți localnicii – refacerea străzilor prin asfaltare. Era normal să suspendăm proiectele de reabilitare și asfaltare a străzilor, pentru că nu era normal să investim în ele și apoi să venim să le spargem”, mai spune Nicolae Stăncioi.

Spital modern pentru toată zona

Pe lângă infrastructură, care este o prioritate pentru autoritățile locale, o mare atenție este acordată învățământului și sănătății. Sunt două domenii extrem de importante, iar rezultatele se văd: grădinițele sunt reabilitate, dotate cu centrale proprii pentru încălzire (cu gaze în oraș și cu combustibil solid în Fratoștița, Bâlta și Răcarii de Sus), cele 14 imobile în care învață peste 4.000 de elevi au fost și ele modernizate, iar Spitalul orășenesc Filiași oferă acum condiții foarte bune pacienților din toată zona și chiar din județele învecinate. „Ne-au preocupat învățământul și sănătatea, astfel că, an de an, de la bugetul local, am alocat bani în aceste două domenii extrem de importante pentru orice așezare. La spital avem acum secții moderne de chirurgie, radiologie, pediatrie, ginecologie, interne, iar dispensarul de pneumoftiziologie (TBC) a fost reabilitat în totalitate. Tot cu fonduri de la bugetul local s-a înființat un Centru de Primiri Urgențe care deservește nu numai locuitorii din Filiași, ci și din județele învecinate. Din nefericire, după preluarea unității medicale de la Ministerul Sănătății, nu s-au primit fondurile pentru investiții, așa cum era prevăzut în lege, deși s-au înaintat o mulțime de memorii și rapoarte în acest sens. Cu toate acestea, în spital sunt create condițiile tratării pacienților, fie în ambulatoriu, fie în sistem de internare, unitatea numărând 154 de paturi, iar în farmacie există în permanență medicamentele și materialele sanitare necesare”, mai spune primarul orașului Filiași. Și angajații spitalului recunosc faptul că s-a schimbat mediul în care lucrează, au toate cele trebuincioase, astfel încât să nu fie nevoiți să-i pună pe drumuri pe pacienții și așa necăjiți din cauza problemelor care îi aduc aici.

1 COMENTARIU

  1. strazile din filiasi arata ca dupa razboi, acest betivan nu a facut nimic de cand e la primarie si mai are si pe catelusu de serviciu numit costelus care latra sa il laude.
    niste hahalere ordinare care mananca banii orasului.

Comments are closed.