Elevii şi profesorii Colegiului „Ştefan Velovan” au mers în Cehia în cadrul proiectului multilateral „Comenius”

0
419

În perioada 5-9 februarie 2014, cadre didactice şi elevi din cadrul Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” din Craiova au participat la cea de-a doua întrunire de proiect ce a avut loc în Brno, Cehia, la Școala Stredni prumyslova skola elektrotechnicka a informacnich technologii, cu tema „Atitudini faţă de persoanele cu dizabilităţi”.

Această întâlnire a avut loc în cadrul proiectului multilateral Comenius – Youtopia: Towards Participative Citizenship, în care liceul craiovean împreună cu şcoli din şapte ţări europene partenere (Franţa, Cehia, Italia, Grecia, Polonia, Turcia, Letonia) şi-au propus să creeze o lume “utopică” în care persoanele cu dizabilităţi sunt acceptate şi integrate în societate, în care diferenţele dintre oameni nu reprezintă bariere.

Înaintea întrunirii de proiect, în vederea pregătirii pentru această temă şi a unei mai bune înţelegeri a situaţiei persoanelor cu dizabilităţi din România, elevii Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” au desfăşurat activităţi artistice şi creative împreună cu elevii Şcolii Speciale Gimnaziale „Sfântul Vasile” din Craiova. În cadrul întâlnirii de proiect, echipa României, formată din cadrele didactice Staicu Rodica, Mărgineanu Simona, Căpruciu Marinela şi elevii Bocai Andreea, Durlă Cătălin, Filip Albert, Stoenică Robert şi Mogoşanu Ciprian, a participat la o serie de activităţi, prezentări şi ateliere de lucru cu scopul de a înţelege mai bine situaţia persoanelor cu dizabilităţi şi de a promova o lume ideală, de acceptare şi cooperare.

“Am avut ocazia să vizităm, să cunoaştem şi să lucrăm împreună cu personalul şi tinerii cu dizabilităţi de la instituţia pentru persoane cu nevoi speciale Kocianka din Brno. Kocianka este un centru care oferă asistentă medicală, terapie, educaţie şi cazare copiilor şi tinerilor cu nevoi speciale. Împreună cu aceştia am desfăşurat o serie de activităţi: am confecţionat brăţări ale prieteniei, am creat un poster, am decorat şi am pictat, am cântat şi am dansat. A fost o  experienţă cu un impact deosebit de puternic asupra noastră. Programul întrunirii de proiect a mai inclus, pe lângă activităţile desfăşurate în şcoală şi la centrul  Kocianka, şi o vizită de lucru  la Muzeul de Tehnologie unde a avut loc expoziţia cu dispozitive şi aparatură pentru  persoanele nevăzătoare şi o vizită la Castelul Lednice, aflat sub patrimoniul UNESCO”, a afirmat profesorul Rodica Staicu, coordonator de proiect.

Profesorii şi elevii Colegiului Naţional Pedagogic “Ştefan Velovan” s-au arătat foarte încântaţi de a participa la acest proiect şi încrezători că împreună cu celelalte şcoli europene partenere vor reuşi să contribuie la crearea unei lumi mai bune, YoUtopia, prin încurajarea elevilor de a deveni cetăţeni europeni activi.